Reklama
Reklama

Obłędna słodycz z korzennym akcentem. Moja rodzina błaga żebym znów zrobiła to ciasto

Ciasto Lotus to moje nowe kulinarne odkrycie - gdy zrobiłam raz na imprezę, wszyscy goście brali dokładkę. Nie mam wyjścia, przy większych okazjach będę musiała robić je regularnie, szczególnie że sama też chętnie jem. Jest przepyszne.

Jeżeli znudziły ci się dobrze znane dotąd przepisy, koniecznie wypróbuj ciasto Lotus. Jego obłędna słodycz z korzennym akcentem jest nie do podrobienia - uwielbiam takie desery wyróżniające się spośród innych. To teraz mój ulubiony.

Ciasto Lotus - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 ml śmietany 18%, 
  • 150 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 30 ml oleju, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 4 łyżki kremu Biscoff, 
  • ½ łyżki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Krem: 

  • 250 g miękkiego masła, 
  • 200 g ciasteczek Lotus, 
  • 150 g kremu Biscoff, 
  • 200 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki śmietanki 36%, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • ciasteczka Lotus do dekoracji. 

Ciasto Lotus - przepis

Przygotuj ciasto. 

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz krem Biscoff. Mieszaj, aż uzyskasz konsystencję grubego piasku. 

W osobnej misce wymieszaj śmietanę i olej do połączenia, a potem przenieś mieszaninę do suchych składników. Powstanie gęsta pasta. 

Na niskich obrotach miksera dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Powinna powstać gładka masa. 

Przenieś ciasto do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. 

Spód wyjmij i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przedziel go na 3 blaty. 

Przygotuj krem. 

Wymieszaj masło i krem ciasteczkowy, a następnie dołóż cukier puder. 

Dołóż wanilię i śmietanę. Ubijaj, aż powstanie lekka i puszysta masa. 

Ciasteczka Lotus drobno pokrusz. 

Złóż ciasto. 

Na pierwszym blacie ciasta rozłóż ok. 1/4 kremu. Rozsyp równomiernie 1/3 pokruszonych ciasteczek i delikatnie wciśnij je do kremu. Przykryj całość drugim blatem. 

Powtarzaj czynność do momentu, aż nałożysz trzeci blat ciasta. Pozostały krem nałóż na wierzch oraz boki ciasta Lotus. 

Ciasteczka przeznaczone do dekoracji pokrusz i udekoruj nimi wierzch. 

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W smaku jak włoski specjał. Kulki tiramisu zrobisz w 10 minut

Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie

Mocno czekoladowe ciasto na Dzień Dziecka. Znika błyskawicznie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery