Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy
Przepis na ten sernik jest prosty, dlatego ciasto zawsze się udaje. Pyszna i puszysta masa serowa posypana jagodami jest esencją lata i doskonałym zwieńczeniem każdego rodzinnego spotkania.
Istnieje wiele przepisów na sernik. Jedne są proste, jak sernik na zimno, a inne wymagają wprawy i wyboru odpowiedniego twarogu. Poniższy przepis łączy w sobie to, co najcenniejsze - prostotę i szybkość przygotowania. Dzięki temu jest ciastem, które można podać na spotkaniach z przyjaciółmi lub zrobić szybko przed wyjazdem do rodziny. Wisienką na torcie, czy też jagodą na wierzchu, jest jego smak - słodko orzeźwiający otulony puszystą masą. Koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepsze ciasto z jagodami na długi weekend.
Przeczytaj także: Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność
Przed nami długi weekend - czas wyjazdów, spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Warto ten moment zwieńczyć wyśmienitym deserem. Taki właśnie jest sernik z jagodami. Przygotujesz go szybko, nawet gdy goście już niemal stoją pod drzwiami. Przepis jest niezwykle prosty. Puszysta i słodka masa serowa udaje się zawsze i kapitalnie komponuje się z kwasowością jagód ułożonych na wierzchu. Dzięki temu balans smaków jest zachowany, a sam deser jest bezkonkurencyjny.
Do przygotowania tego prostego ciasta z jagodami potrzebujesz sera twarogowego i serka mascarpone. Masa na ich podstawie będzie słodka i kremowa. Ważnym składnikiem jest również budyń, który poprawia konsystencję i dodaje śmietankowego smaku. Na wierzchu spora ilość jagód harmonijnie łączy się z masą serową. Jeśli nie masz jagód, możesz użyć innych sezonowych owoców.
Kruche ciasto, masa serowa i owoce na wierzchu - tak proste, a razem tworzą deser, który zachwyci rodzinę i przyjaciół. Przed rozpoczęciem pieczenia, sprawdź, czy masz w domu wszystkie składniki.
Składniki na sernik z jagodami:
- jagody - 400 g,
- mąka pszenna - 150 g,
- proszek do pieczenia - pół łyżeczki,
- masło - 100 g,
- jajko - 3 szt.,
- ser twarogowy - 500 g,
- ser mascarpone - 250 g,
- cukier - 150 g,
- sól - szczypta,
- budyń śmietankowy w proszku - 1 opakowanie,
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie.
Jak przygotować sernik z jagodami?
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. Mąkę, cukier ok. 2 łyżki, proszek do pieczenia, sól wysyp na stolnicę. Dodaj do nich zimne masło i pokrój je na kostkę. Rozcieraj palcami, aby powstała kruszonka.
- Do ciasta dodaj 2 żółtka i szybko zagnieć, łącząc wszystkie składniki w jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, możesz dodać łyżkę zimnej wody.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik na 180 st. Celsjusza.
- Ciasto na stolnicy delikatnie rozwałkuj, po czym przenieś do formy i palcami wylep całe dno wraz z brzegami na wysokość ok. 1,5 cm.
- Kruche ciasto wstaw do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie piecz je w piekarniku przez 15-20 minut.
- Do miski włóż twaróg, mascarpone, cukier, budyń śmietankowy, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera.
- Na podpieczone ciasto wyłóż równomiernie masę serową i posyp ją owocami. Zostaw trochę owoców do dekoracji gotowego ciasta.
- Sernik piecz w piekarniku przez 30 min. Wyjmij je i ostudź. Na sam koniec posyp wierzch świeżymi jagodami.
Nieważne, jak planujesz spędzić długi weekend. To ciasto będzie doskonałym zwieńczeniem każdego spotkania z bliskimi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit
Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos
Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad