Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na pierogi robi moja babcia, delikatne, mięciutkie jak puch. To zasługa jednego dodatku

Najlepsze pierogi, jakie jadłam? Oczywiście, że takie, które robiła moja babcia. Lubię to danie i próbowałam go w wielu restauracjach, ale nie dorównują domowej wersji, którą pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś o tym nie wiedziałam, ale gdy dorosłam i zaczęłam podpatrywać babcię w kuchni, zrozumiałam, że sekret tkwi w jednym składniku. Sprawdź, co dodawać do ciasta na pierogi, żeby było perfekcyjne.

Smak pierogów z dzieciństwa pamiętam doskonale do dziś. Widzę też moją babcię, która w skupieniu przy kuchennym stole przygotowywała ten rarytas. Mąka unosząca się w powietrzu - pamiętam to, jakby to było dziś. Żaden przepis nigdy nie dorównał temu od babci i do dziś w moim domu pierogi robi się tylko tak. Jeden dodatek sprawia, że ciasto jest najlepsze.

Masło - sekret najlepszego ciasta na pierogi

Wśród wielu przepisów na pierogi każdy musi wybrać coś dla siebie, ale ja nie mam żadnych wątpliwości. Sekretem najlepszego, idealnie delikatnego ciasta jest oczywiście masło - tak właśnie przygotowywała pierogi moja ukochana babcia. 

Reklama

Tradycyjne ciasto przygotowywane na wodzie i mące zyska na delikatności, gdy dodasz do niego odrobinę masła. Wystarczy zaledwie 50 g, żeby całkowicie odmienić przepis. Ciasto na pierogi będzie idealnie elastyczne, ułatwisz sobie w ten sposób wałkowanie. Efekt po ugotowaniu również jest świetny - tak przygotowane pierogi będą sprężyste, rozpływające się w ustach, ale nie gumowate.

Ten przepis wcale nie różni się jeżeli chodzi o stopień trudności od tradycyjnego, a moim zdaniem jest po prostu dużo lepszy. Gdy spróbujesz raz, na pewno to potwierdzisz.

Ciasto na pierogi z masłem - przepis

Lista składników:

  • 500 g mąki pszennej,
  • około 250 ml gorącej wody,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła (miękkiego),
  • sól (do smaku).

Przesyp mąkę do miski (możesz także wysypać na stolnicę). Dodaj do niej żółtka, masło i szczyptę soli. Składniki energicznie zagniataj do połączenia, podczas zagniatania stopniowo dodawaj wodę o temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Dobrze zagniecione ciasto ma być elastyczne, ale nie lepić się do rąk. 

Z gotowego ciasta uformuj kulę i odłóż na pół godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Pokrój na kwadraty, na każdym ułóż przygotowany wcześniej dowolny farsz. Formuj pierogi. 

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku, każdą partię aż wypłynie na powierzchnię wody.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker

Zobacz też:

Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia

Polacy uwielbiają tę zupę. Tylko nieliczni wiedzą, że oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i poprawia trawienie

W PRL-u był rarytasem, dziś rzadko robimy. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi