Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam. Kruche, soczyste, rozpływa się w ustach

Ciasto z rabarbarem to doskonały deser na niedzielę. Teraz, gdy zaczął się sezon, trzeba korzystać, ile można. Z tą recepturą jest zarazem kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Po te słodkości warto sięgnąć nie tylko ze względu na smak. Rabarbar to dla organizmu samo zdrowie. Nawet ten w cieście.

Rabarbarem możemy cieszyć się od kwietnia aż do lipca. W tym czasie głównie wykorzystywany jest do słodkości. Przerabiamy go na kompoty, konfitury, ale też używamy go do ciast. Wszechstronność warzywa nie jest jedynym powodem, dla którego warto po nie sięgnąć.

Sezon na rabarbar rozpoczęty

Rabarbar może odstraszyć niejedną osobę przez swój kwaśny, cierpki smak. Natomiast pod zniechęcającym aromatem kryje się bogactwo witamin. Między innymi wiosenne warzywo dostarczy witaminy C, K, E, A, kwasu foliowego (B9). Uzupełnia potas, wapń, magnez, błonnik i liczne antyoksydanty (np. flawonoidy).

Reklama

Taki skład sprawia, że warzywo wykazuje liczne właściwości dla zdrowia. Rabarbar warto jeść przede wszystkim ze względu na działanie antyoksydacyjne. Wpłynie przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Wzmocni odporność organizmu, zapobiegnie wystąpieniu chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób serca. 

Rabarbar może pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy. Ureguluje trawienie i przyspieszy perystaltykę jelit. W nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco, wspomagając wydalanie toksyn z organizmu. Do tego złagodzi wzdęcia, poprawi apetyt

Regularne spożywanie rabarbaru może poprawić wyniki badań. Warzywo unormuje poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Również powinny sięgać po niego osoby chorujące na cukrzycę. Olejki eteryczne zawarte w nim dobrze wpływają na poziom glukozy we krwi na czczo

Mimo wielu cennych właściwości rabarbar nie będzie odpowiedni dla każdego. Nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową. Unikać go powinni także pacjenci z dną moczanową, osteoporozą i chorobami zapalnymi jelit

Zobacz także: Pełne dobrego białka i kwasów tłuszczowych. Jak zrobić tofu w domu?

Najlepsze cisto z rabarbarem - przepis

To ciasto z rabarbarem zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego. Spód jest niebywale kruchy i delikatny. Świetnie kontrastuje z nim dodatek soczystego, kwaskowego rabarbaru. Choć smaki i tekstury są skrajnie różne, to doskonale komponują się ze sobą, tworząc jedną całość. Przy każdym kęsie wręcz rozpływa się w ustach. 

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 250 g mąki krupczatki, 
  • 250 g masła, 
  • szczypta soli, 
  • 2 żółtka,
  • 150 g cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • cukier puder. 

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar oczyść i pokrój w kostkę, odstaw na bok. 

2. Zrób ciasto półkruche. Obie mąki przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą. Do nich dodaj cukier i wymieszaj. 

3. Do suchych składników dodaj posiekane masło oraz mieszankę żółtek i śmietany. Wszystko zagnieć ze sobą dłońmi lub z użyciem robota kuchennego. 

4. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż do niej rozwałkowane ciasto. Na to wyłóż pokrojony rabarbar. 

5. Ciasto piecz w 180 st. przez 40 - 50 minut. Po tym czasie wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia. 

6. Najlepsze ciasto z rabarbarem jest gotowe. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem. 

Źródło: gemini.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tego przepisu na kapuśniak nauczyła mnie babcia. Żaden inny mi nie smakuje

Prosty tort bezowy z malinami. Goście zawsze pytają o przepis

Prosty sernik na zimno bez owoców. Idealny deser na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery