Reklama
Reklama

Najlepsze dodatki do owsianki. Ta smakuje zupełnie jak szarlotka

Prosta do zrobienia owsianka karmelowa to śniadanie dla wszystkich, którzy lubią słodki smak z samego rana. Pełne błonnika płatki zapewniają sytość na długo i dodają dużo energii do działania. To śniadanie, które możesz przygotować dla całej rodziny.

Karmelowa owsianka na śniadanie

Karmelowa owsianka to słodki i pyszny pomysł na śniadanie dla każdego - małego i dużego. Będzie uwielbiana nawet przez tych, którzy niezbyt lubią płatki owsiane. Całość jest bogata w błonnik i minerały, dzięki czemu wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Połączenie karmelu, jabłek i cynamonu sprawia, że smakuje prawie jak szarlotka. Sprawdź i zaserwuj swoim bliskim deser na śniadanie.

Karmelowa owsianka - przepis

Składniki:

Reklama
  • 110 g płatków owsianych, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g cukru, 
  • 50 g masła orzechowego, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego, 
  • 1/2 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki soli.

Jabłka: 

  • średnie jabłko, 
  • łyżeczka oleju, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 1/8 łyżeczki imbiru, 
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

Do garnka wsyp cukier i podgrzewaj go na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Następnie bardzo małym strumieniem wlewaj mleko, uważając na pryskanie. Cały czas mieszaj, do rozluźnienia mieszaniny. 

Wsyp płatki owsiane i całość zagotuj na małym ogniu. Gotuj do miękkości płatków i wchłonięcia płynu. Dopraw wszystko ekstraktem waniliowym, cynamonem i solą. 

Przygotuj jabłka. Jabłko pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm, usuwając gniazdo nasienne. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Połóż plasterki jabłka i dopraw je wszystkimi przyprawami. Gotuj całość przez 3-5 minut, często przesuwając i w połowie smażenia obracając na drugą stronę. 

Karmelową owsiankę przełóż do miski. Na wierzchu połóż plasterki jabłek. Całość możesz urozmaicić również innymi owocami lub orzechami. Spożywaj na ciepło lub po ostygnięciu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owsianka | śniadania