Reklama
Reklama

Najlepsze małosolne, jakie jadłam. Przepis dostałam od koleżanki z pracy

Sezon na ogórki gruntowe już się zbliża, przez co ich ceny w sklepach sukcesywnie maleją. Z tego powodu zdecydowałam się już na zrobienie ogórków małosolnych. Przygotowałam je z przepisu, który dostałam od koleżanki z pracy. Mają wyjątkowo niespotykany aromat i są idealnie chrupiące.

Ogórki wiosną i latem to nie tylko pyszna mizeria, chłodnik czy orzeźwiająca lemoniada. Gruntowe warto też wykorzystać do zrobienia przetworów, takich jak właśnie ogórki małosolne. Ich smak dopełni niejeden obiad i będzie stanowić pyszny dodatek do kanapek czy dań z grilla.

Zrobienie ogórków małosolnych to banał. Ważne są jednak zasady

Przygotowanie ogórków małosolnych wydaje się banalnie proste. W końcu wystarczy tylko ogórki włożyć do słoika, dodać przyprawy, zalać wodą i tyle. Zasad jest jednak o wiele więcej, niż mogłoby się wydawać.

Pierwszą z nich jest dobór odpowiednich ogórków. Do zrobienia małosolnych warto wybrać te, które są niewielkie i twarde. Dzięki temu będą one odpowiednio chrupiące i jędrne. Znaczenie ma także to, jaką wodą je zalejemy.

Zalewa nie powinna być ani za zimna, ani za gorąca. Najlepiej, aby po zrobieniu jej odczekać chwilę, aby przestygła. Gdy będzie letnia, będzie się nadawać do zalania warzyw. Zwróć uwagę, żeby całe ogórki były dokładnie przykryte płynem.

Jeśli chodzi o przyprawy, podstawą jest chrzan, czosnek, koper, ziarna pieprzu i nasiona gorczycy. Dla podkręcenia smaku można dodać też liście wiśni, porzeczki czy liść laurowy.

Ogórki małosolne z przepisu mojej koleżanki. Dodaje tajemniczy składnik

Gdy pierwszy raz spróbowałam ogórków małosolnych koleżanki z pracy, byłam w szoku. Takiego smaku jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać. Był niepowtarzalny i musiałam poznać jej sekret. Okazało się, że tajemniczym składnikiem jest świeży imbir. Podkręcają aromat ogórków, czyniąc je wyjątkowymi. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Do ogórków małosolnych z imbirem użyjesz:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek kopru,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • kilka plasterków świeżego imbiru.

Ogórki dokładnie umyj, przełóż do zimnej wody i pozostaw do namoczenia. Duży słoik wyparz, a następnie dołóż do niego przyprawy, czyli koper, obrany i lekko zgnieciony czosnek, pokrojony w plasterki imbir, pieprz i gorczycę.

W osobnym naczyniu wodę wymieszaj z solą. Wymoczone ogórki przełóż do słoja. Gdy wszystkie już będą w naczyniu, wystarczy teraz zalać je wcześniej przygotowaną słoną wodą. Całość dociąż talerzykiem. Tak przygotowane ogórki pozostaw na około 3 lub 4 dni. Po tym czasie ogórki małosolne z imbirem są gotowe do chrupania.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory