Podczas smażenia pochłania mniej tłuszczu, chrupie aż miło. Możesz zrobić w domu
Chrupiące, lekkie, według wielu osób lepsze niż klasyczna panierka. Mowa oczywiście o panko, które choć wywodzi się z Japonii, szturmem zdobywa i polskie kuchnie. Możesz je przygotować samodzielnie w domu i wykorzystać na wiele sposobów - sprawdź to.
Panko - to dzięki tej panierce potrawy są przyjemnie chrupiące, a jednocześnie niesamowicie lekkie. Nie każdy wie, jak łatwo można zrobić ją w domu.
Wiele osób zastanawia się, co to jest panko? Ta nazwa rzeczywiście coraz częściej pojawia się także w kontekście kuchni polskiej. Odpowiedź jest prosta - mowa o panierce w azjatyckim stylu, a już sama nazwa wywodzi się od japońskich słów pan (chleb) i ko (mąka, okruchy).
W Japonii panko to jednak coś więcej niż dodatek używany niejako z konieczności. To ważny element potrawy, który istotnie wpływa na smak i doznania podczas jedzenia.
Czym różni się panko od bułki tartej? Przede wszystkim panierka panko ma postać płatków, więc jest lżejsza i znacznie bardziej chrupiąca, a do tego podczas smażenia nie traci swojej faktury.
Konsystencja ma niemałe znaczenie podczas smażenia. Klasyczna panierka wchłania sporą ilość tłuszczu, dlatego usmażone kotlety będą bardziej kaloryczne i tłuste. Z kolei panko pochłania go zdecydowanie mniej, szybko się rumieni i staje się chrupkie. To sprawia, że przygotowane przy jego użyciu mięso czy ryby są delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i przyjemnie chrupiące.
Panierka panko - w porównaniu do bułki tartej - smakuje inaczej, ale prezentuje się też bardziej apetycznie. Kotlety usmażone w ten sposób mają jaśniejszy kolor, a także dłużej zachowują świeżość i nie stają się miękkie po kilku minutach od usmażenia.
Chcesz spróbować tej panierki i zastanawiasz się, jak zrobić panko w domu? To bardzo proste. Jedyne, czego potrzebujesz to jeden bochenek pszennego chleba.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 120 stopni Celsjusza - z termoobiegiem.
Odkrój skórkę od chleba, następnie pokrój go w kostkę. Przesyp do misy blendera, rozdrabniaj i sprawdzaj stopień zmielenia - chodzi o to, aby kawałki miały wielkość ziarenek ryżu.
W ten sposób przygotowany chleb rozsyp na blasze, wstaw do piekarnika na 40 minut. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika, może być słoik.
Panko ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oczywiście najczęściej stosowane jest do panierowania kotletów, doskonale sprawdza się także przy smażeniu ryb czy owoców morza. Panko możesz użyć chociażby przygotowując tempurę. Co ciekawe, panko dobrze sklei także mięso mielone - można jej używać do kotletów, rezygnując z jajka. Wegetarianie i weganie często używają go także jako składnik burgerów warzywnych czy falafeli.
Wiele osób chętnie używa panko do warzyw, wystarczy np. kalafiora obtoczyć w jajku, następnie w panierce i podpiec w piekarniku. To przepis na lekką, pyszną przekąskę.
Panko - w połączeniu z masłem, oliwą i ziołami - może być także używane jako chrupiąca posypka do zapiekanek czy makaronów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Herbatniki, budyń, kajmak i czekolada. Przygotuj najpyszniejsze ciasto bez pieczenia
Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą delikatne i wyjątkowo soczyste
Pierwsza pomoc w jesiennym przeziębieniu. Seniorzy powinni pić regularnie, bo pomaga na ból stawów