Reklama
Reklama

Najlepsze ogórki kanapkowe. Idealnie pasują do wędlin i serów

Co dodać do kanapek, aby podkręcić ich smak? Podstaw na domowe ogórki, są lekko pikantne, słodko-kwaśne, a w dodatku mają wyraźny posmak cebuli i czosnku. Warto dorzucić do nich kurkumy, dzięki czemu nabiorą złocistego koloru. Poznaj nasz przepis na ogórki kanapkowe.

Ogórki kanapkowe podkreślają smak każdej wędliny, świeżego pieczywa i innych dodatków. Jeden czy dwa plasterki ożywią śniadanie i dodadzą ciekawej, słodko-kwaskowatej nuty smakowej. Dodatkowym plusem tych przetworów jest całkowity brak cukru, substancją słodzącą jest tu miód, który nadaje wyjątkowego aromatu. Te ogórki są zupełnie różne od wszelkich innych przetworów, które znasz, koniecznie je wypróbuj. 

Sprawdź także: Ile soli dodać do ogórków, żeby nie były miękkie? Stara receptura na twarde i chrupiące kiszone

Reklama

Przepis na ogórki kanapkowe 

Do zrobienia tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 2 kg ogórków gruntowych, 
  • 600 ml octu białego, 
  • 400 ml płynnego miodu,
  • 100 g soli, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki nasion gorczycy, 
  • 1,5 łyżeczki kurkumy, 
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach. 

Jak zrobić ogórki kanapkowe?

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką do warzyw. Osusz je na kratce, a następnie papierowymi ręcznikami. Końcówki usuń i pokrój warzywa mandoliną lub ostrym nożem na cienkie plastry o grubości 3-6 mm. 

Cebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Dodaj je do ogórków. 

Ogórki przełóż na sitko i posyp solą. Wstaw całość do lodówki na 3 godziny, a następnie dokładnie odcedź i usuń czosnek. 

W garnku wymieszaj miód, przyprawy i ocet. Podgrzewaj całość aż zacznie wrzeć. Dodaj ogórki i cebulę, a następnie trzymaj całość na bardzo niskim ogniu przez 5 minut. 

Gorące ogórki przełóż luźno do czystych i wypasteryzowanych słoików o pojemności ok. 0,5 litra, najlepiej pionowo. Wolne miejsce zalej pozostałym w garnku płynem. Zakręć je szczelnie. 

Słoiki wstaw do dużego garnka wyścielonego ściereczką lnianą. Zalej je wodą i pasteryzuj przez 5 minut. Wyjmij i odstaw je dnem do góry na blacie. Ostudź. 

Ogórki kanapkowe przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Zużyj w ciągu 6 miesięcy. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory