Reklama
Reklama

Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni

W piątek staram się zaserwować rodzinie bezmięsny obiad - świetnym pomysłem są wtedy placuszki ziemniaczane. Tym razem postanowiłam dodać także koperek i to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Są bardzo aromatyczne, idealne jako dodatek do posiłku lub samodzielne danie.

Placuszki ziemniaczane z koperkiem to definicja domowego smaku i prostoty, która zachwyca swoją uniwersalnością. Idealnie złociste na zewnątrz, miękkie i aromatyczne w środku, stanowią doskonałą propozycję na obiad czy kolację dla całej rodziny. Dodatek koperku wprowadza orzeźwiający, ziołowy akcent.

Podawane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym, zachwycą każdego miłośnika prostej, rodzinnej kuchni. Całość przygotujesz bardzo szybko, a jeśli masz robota kuchennego, to można nawet powiedzieć, że w mgnieniu oka. 

Placuszki ziemniaczane z koperkiem - lista składników

  • 650 g ziemniaków, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 40 g mąki pszennej, 
  • 1 garść koperku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

Reklama
  • olej do smażenia. 

Placuszki ziemniaczane z koperkiem - jak je zrobić?

Ziemniaki i cebulę obierz. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na dużych. Możesz też rozdrobnić warzywa robotem kuchennym. Przełóż je do miski i odstaw na 10 minut. 

Odcedź tyle płynu, ile dasz radę. W razie potrzeby możesz masę umieścić na sitku i delikatnie ją mieszając odprowadzać płyn. 

Dodaj do masy jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość. 

Koperek drobno poszatkuj i także dodaj go do ciasta ziemniaczanego. Krótko przemieszaj. 

Na patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Musi być dobrze rozgrzany przed smażeniem. 

Nakładaj po łyżce masy na jednego placka, lekko ją spłaszczając. Smaż placuszki ziemniaczane z koperkiem przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złocistobrązowe. 

Podawaj danie na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu czosnkowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia

Pomysł na obiad bez mięsa. Aromatyczne kotlety z kaszy gryczanej

Chrupiąca surówka z rzepy. Samo zdrowie na talerzu

INTERIA.PL