Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni
W piątek staram się zaserwować rodzinie bezmięsny obiad - świetnym pomysłem są wtedy placuszki ziemniaczane. Tym razem postanowiłam dodać także koperek i to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Są bardzo aromatyczne, idealne jako dodatek do posiłku lub samodzielne danie.
Placuszki ziemniaczane z koperkiem to definicja domowego smaku i prostoty, która zachwyca swoją uniwersalnością. Idealnie złociste na zewnątrz, miękkie i aromatyczne w środku, stanowią doskonałą propozycję na obiad czy kolację dla całej rodziny. Dodatek koperku wprowadza orzeźwiający, ziołowy akcent.
Podawane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym, zachwycą każdego miłośnika prostej, rodzinnej kuchni. Całość przygotujesz bardzo szybko, a jeśli masz robota kuchennego, to można nawet powiedzieć, że w mgnieniu oka.
- 650 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 garść koperku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Ziemniaki i cebulę obierz. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a cebulę na dużych. Możesz też rozdrobnić warzywa robotem kuchennym. Przełóż je do miski i odstaw na 10 minut.
Odcedź tyle płynu, ile dasz radę. W razie potrzeby możesz masę umieścić na sitku i delikatnie ją mieszając odprowadzać płyn.
Dodaj do masy jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj całość.
Koperek drobno poszatkuj i także dodaj go do ciasta ziemniaczanego. Krótko przemieszaj.
Na patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Musi być dobrze rozgrzany przed smażeniem.
Nakładaj po łyżce masy na jednego placka, lekko ją spłaszczając. Smaż placuszki ziemniaczane z koperkiem przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złocistobrązowe.
Podawaj danie na ciepło, samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu czosnkowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia
Pomysł na obiad bez mięsa. Aromatyczne kotlety z kaszy gryczanej