Najlepszy przepis na naleśniki na krokiety. Wychodzą elastyczne i nie rozrywają się, podczas zawijania
Naleśniki to jedno z tych dań, z którym poradzi sobie nawet laik. Jednak przyrządzenie idealnych naleśniki do krokietów, może nastręczać nieco problemów. Powinny być elastyczne, dobrze się zwijać i nie pękać. Zbliżający się okres bożonarodzeniowy to czas, kiedy w wielu domach, z pewnością pojawi się ta idealna przekąska do czerwonego barszczu. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić naleśniki na krokiety.
Nie ma nic gorszego niż rozpadające się w krokiety. Nie jest tak źle, gdy jesz je jako samodzielna przekąska. W najgorszym wypadku - często w Święta - rozerwany kawałek krokieta ląduje z impetem w talerzu czerwonego barszczu, plamiąc przy okazji wszystkie obrusy, serwety i białe koszule. Aby uniknąć takich sytuacji, warto przygotować specjalne naleśniki na krokiety, które są elastyczne, trwałe i odporne na kulinarne "katastrofy". Sekretem jest użycie wody gazowanej, dzięki czemu nabierają przyjemnej puszystości oraz dodanie odrobiny masła. Przetestowaliśmy ten przepis i dlatego wiemy, że te naleśniki zawsze się udają.
Składniki do przygotowania naleśników na krokiety, na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Będziesz potrzebować:
- 125 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 180 ml wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 40 g roztopionego masła
- sól.
Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Do miski wbij jajka, lekko roztrzep, by nadać im puszystość, dolej wodę gazowaną i mleko, po czym zmiksuj. Partiami wsypuj przesianą mąkę zmieszaną ze szczyptą soli. Zmiksuj naleśnikowe ciasto, aby było klarowne. Odstaw miskę z ciastem na 15-30 minut. W tym czasie gluten z mąki zacznie "pracować", a to zdecyduje o elastyczności naleśników.
Po wyznaczonym czasie wlej do ciasta przestudzone, lecz nadal płynne masło i wymieszaj do połączenia. Smaż naleśniki na odrobinie oleju lub masła klarowanego na złoty kolor z obydwu stron.
Naleśniki na krokiety są gotowe. Smaruj je ulubionym farszem i ciasno zwijaj krokiety, po czym obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej i usmaż.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na szynkę dojrzewającą. Gwarantuję, że w święta szybko zniknie z półmiska
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa