Reklama
Reklama

Ukochany owoc naszych babć, skarbnica witamin. Sernik z nimi to poezja smaku

Mirabelki dla wielu osób są owocem, który przede wszystkim kojarzy się z dzieciństwem. Te niewielkie śliwki kryją w sobie nie tylko pyszny smak i niepowtarzalny aromat, ale również mnóstwo cennych wartości. Nic dziwnego, że nasze babcie je uwielbiają. Odkryj, dlaczego warto je jeść i przygotuj z ich dodatkiem przepyszne ciasto, którym zachwycisz bliskich i znajomych.

Mała, słodko-kwaśna i żółta. Mirabelka wyróżnia się spośród innych owoców smakiem. Warto ją wykorzystać i przyrządzić z jej dodatkiem przepyszne przetwory lub ciasto.

Mirabelki, czyli ulubiony owoc naszych babć. Kryją w sobie niezwykłe właściwości

Mirabelka to odmiana śliwki, która wywodzi się z Azji. Szybko jednak zdobyła popularność w Polsce, a wiele osób ma ją dzisiaj w ogrodzie.

Mirabelki to lekkostrawne owoce, które nie są zbyt kaloryczne. W 100 g znajduje się jedynie 60 kcal. Kryją w sobie wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera minerały, takie jak fosfor, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Znajdziemy w nich również antyoksydanty, jak polifenole oraz garbniki, a także pektyny, czyli błonnik pokarmowy.

Jedzenie mirabelek może pomóc nam wzmocnić organizm. Przez zawartość witaminy C wspiera nasz układ odpornościowy oraz chroni przed rozwojem infekcji. Owoce mogą pomóc nam zadbać o ładny wygląd skóry oraz wspomóc funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei zawartość witamin z grupy B poprawia koncentrację, pamięć oraz nasze samopoczucie.

Mirabelki ze względu na pektyny mogą pomóc w problemach z układem pokarmowym. Wspierają procesy trawienne, przyspieszają metabolizm, a przez to wspierają osoby, które się odchudzają.

Zobacz także: Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata

Niebiańsko dobry sernik z mirabelkami. Delikatne ciasto i kremowa masa

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła,
  • 200 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 400 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki,
  • 0,5 cytryny.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera śmietankowego,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru,
  • 0,5 cytryny,
  • 2 budynie cytrynowe,
  • 1 kg mirabelek.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 250 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: cukier puder.

Zaczynamy od przygotowania masy na ciasto. W dużej misce umieszczamy masło oraz cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka, w dalszym ciągu miksując. Dodajemy sok z połówki cytryny, przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy maślankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Blaszkę o wymiarach 30 × 40 wykładamy papierem do pieczenia, następnie przelewamy do niej ciasto.

Przechodzimy do masy serowej. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie stopniowo dodajemy ser, ciągle miksując oraz sok z połówki cytryny. Przesiewamy budynie i miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka. Przelewamy do blaszki. Na górze ciasta układamy przekrojone na pół mirabelki.

Na końcu robimy kruszonkę. Miksujemy masło z cukrem, a następnie dodajemy żółta. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Rozsypujemy na wierzchu owoców.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 60-70 minut. Jeśli zauważymy, że kruszonka jest już przyrumieniona, możemy przykryć ciasto folią aluminiową albo papierem do pieczenia, aby nie było zbyt mocno spieczone. Wyciągamy z piekarnika i kiedy ostygnie, możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | sernik