Reklama
Reklama

Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało

To przepis na najprostsze ciasto czekoladowe. Idealne na nagłą ochotę na słodkie, niespodziewaną wizytę gości lub świętowanie walentynek. Wychodzi niesamowicie wilgotne i miękkie. Przy każdym kęsie wręcz rozpływa się w ustach. Jedna blacha tego ciasta to zdecydowanie za mało.

Najprostsze ciasto czekoladowe - przepis

Najprostsze ciasto czekoladowe z tego przepisu wychodzi wybitnie wilgotne, delikatne i miękkie. Z kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie masz już w domu, zrobisz prawdziwy majstersztyk. Takie czekoladowe ciasto jest świetną alternatywą dla sklepowych batoników lub cukierków, które zajadamy, gdy mamy chęć na coś słodkiego. Zachwycisz nim także niespodziewanych gości. 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 80 g masła, 
  • 125 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób wykonania:

Do rondelka wrzuć pokrojone w kostkę masło i posiekaną czekoladę. Składniki rozpuść na małym ogniu, cały czas je mieszając. Gdy utworzą jednolitą, płynną masę, rondelek zdejmij z ognia. Do naczynia dolej mleko, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. 

W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Do niej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zawartość miski wymieszaj, tylko do połączenia się składników. 

Masę jajeczną połącz z sosem czekoladowym. Wymieszaj dokładnie na jednolite ciasto. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Ciasto przelej do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie sprawdź stopień upieczenia patyczkiem. Po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy. 

Gotowe najprostsze ciasto czekoladowe podawaj po przestygnięciu. Dodatkowo możesz je oprószyć cukrem pudrem.  

Co zrobić, żeby ciasto czekoladowe było wilgotne?

Nikt nie lubi, kiedy ciasto jest suche. Najlepsze jest takie, które dzięki swojej wilgotności wręcz rozpływa się w ustach. Wówczas ulubiona herbata jest przy nim tylko miłym dodatkiem, a nie ratunkiem przed zasuszeniem. Aby tak się nie stało, istnieją na to proste sposoby. 

Ciasto czekoladowe będzie wilgotne, jeśli w jego składzie znajdzie się mleko i masło. Masło nie może być zastąpione popularną i tańszą margaryną. Z nią wypiek nie będzie już tak nasączony, jakbyśmy tego oczekiwali. 

Kolejną bardzo ważną kwestią jest przesianie mąki przez sito. Ciasto czekoladowe będzie prawdziwie wilgotne, jeśli dobrze napowietrzymy mąkę. Do tego ta prosta czynność nada wypiekowi puszystości i delikatności. 

Co natomiast zrobić, gdy już upiekliśmy ciasto i wyszło suche? Można je delikatnie nasączyć kawą lub kawą z mlekiem. Nada ona nieco innego aromatu, jednak wypiek stanie się przyjemnie wilgotny. Dodatkowo ciasto można pokryć grubą warstwą czekoladowej polewy.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad

Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze