Najprostsze ciasto dyniowe. Nie może w nim zabraknąć czekolady
Dynię warto jeść nie tylko dlatego, że akurat jest dostępna w sklepie. To skarbnica cennych składników odżywczych. Można je przemycić, robiąc najprostsze ciasto dyniowe. Czy pasuje do niego gorzka czekolada? Oczywiście, że tak. Upiecz ciasto na bazie dyni i czekolady, a stanie się twoim ulubionym w okresie jesienno-zimowym.
Jesienią często sięgamy po dynię, żeby zrobić pyszną zupę krem. Niektórzy dodają ją do potrawek lub przygotowują wypieki, gdzie pomarańczowe warzywo gra główną rolę. Choć dynia jest smaczna, to najważniejsze, jak działa na organizm. Okazuje się, że jest skarbnicą witamin, w tym A, C, E, PP i tych z grupy B. Prawie nie zawiera tłuszczu, za to błonnik pokarmowy i minerały (potas, fosfor, wapń i magnez).
Dynia działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, m.in. obniżając ciśnienie krwi i wysokie stężenie cholesterolu. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybicze. Błonnik z kolei usprawnia trawienie i pracę jelit, co zapobiega uciążliwym zaparciom.
Jeśli szukasz pysznego sposobu na przemycenie dyni do swojej diety, to polecamy wypróbować przepis na ciasto dyniowe. Jest ekspresowe i bardzo do zrobienia. Łączy warzywo z gorzką czekoladą, która czyni przekąskę jeszcze bardziej aromatyczną.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 280 g purée z dyni,
- 2 duże jajka,
- 200 g cukru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki cynamonu w proszku,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 2-3 zmielone goździki,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Dodaj jajka, gładkie i ostudzone purée z dyni oraz olej. Całość zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec posiekaj czekoladę gorzką i delikatnie wmieszaj do masy.
Przygotuj formę keksówkę o długości 25 cm i wysmaruj ją tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 35-40 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia