Reklama
Reklama

Najprostszy chlebek marchewkowy. Nie zapomnij dodać do niego tego owocu

Chlebek marchewkowy to propozycja dla osób, które uwielbiają śniadania i kolacje na słodko. Doskonale sprawdzi się też jako deser. Dodatek owoców świetnie przełamuje marchewkowy smak i sprawia, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe.

Jesienny chlebek marchewkowy

Wszelkiego rodzaju chlebki, jak bananowy, dyniowy czy marchewkowy, to wspaniałe propozycje na chłodne jesienne dni. Sprawdzą się perfekcyjnie w roli drugiego śniadania albo słodkiego deseru do kawy. W tym przepisie na chlebek marchewkowy, oprócz marchwi, użyto też bananów, które sprawiają, że wypiek wychodzi bardziej sycący, delikatnie słodszy i o przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Zaletą przyrządzania chlebka marchewkowego jest też to, że w całym domu unosi się aromat przypraw korzennych. Co ważne, na drugi dzień pozostaje wilgotny i mięciutki. Odkryj, jak go prosto go zrobić.

Reklama

Chlebek marchewkowy - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 300 g obranej i startej marchewki, 
  • 200 g cukru, 
  • 160 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • odrobina soli. 

Lukier: 

  • 200 g cukru pudru, 
  • 2 białka, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Rozdrobnij widelcem banany i dodaj do mąki. W drugiej misce ubij jajka w taki sposób, aby zrobiła się jasna i puszysta masa. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj. Na koniec wlej olej i zmiksuj aż do połączenia składników.

Połącz suche składniki z mokrymi. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  

Przygotuj lukier. Cukier przesiej do miski, dodaj białka i ubijaj przez kilka minut. Dodaj sok z cytryny i dalej miksuj aż zrobi się gładka, jednolita masa. Udekoruj chlebek lukrem i dodatkami według uznania (np. pokruszonymi orzechami, skórkami z pomarańczy lub startą marchewką).  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | warzywa