Reklama
Reklama

Najprostszy chlebek marchewkowy. Nie zapomnij dodać do niego tego owocu

Chlebek marchewkowy to propozycja dla osób, które uwielbiają śniadania i kolacje na słodko. Doskonale sprawdzi się też jako deser. Dodatek owoców świetnie przełamuje marchewkowy smak i sprawia, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe.

Jesienny chlebek marchewkowy

Wszelkiego rodzaju chlebki, jak bananowy, dyniowy czy marchewkowy, to wspaniałe propozycje na chłodne jesienne dni. Sprawdzą się perfekcyjnie w roli drugiego śniadania albo słodkiego deseru do kawy. W tym przepisie na chlebek marchewkowy, oprócz marchwi, użyto też bananów, które sprawiają, że wypiek wychodzi bardziej sycący, delikatnie słodszy i o przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Zaletą przyrządzania chlebka marchewkowego jest też to, że w całym domu unosi się aromat przypraw korzennych. Co ważne, na drugi dzień pozostaje wilgotny i mięciutki. Odkryj, jak go prosto go zrobić.

Chlebek marchewkowy - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 300 g obranej i startej marchewki, 
  • 200 g cukru, 
  • 160 ml oleju, 
  • 3 jajka, 
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe),
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • odrobina soli. 

Lukier: 

  • 200 g cukru pudru, 
  • 2 białka, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Rozdrobnij widelcem banany i dodaj do mąki. W drugiej misce ubij jajka w taki sposób, aby zrobiła się jasna i puszysta masa. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj. Na koniec wlej olej i zmiksuj aż do połączenia składników.

Połącz suche składniki z mokrymi. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  

Przygotuj lukier. Cukier przesiej do miski, dodaj białka i ubijaj przez kilka minut. Dodaj sok z cytryny i dalej miksuj aż zrobi się gładka, jednolita masa. Udekoruj chlebek lukrem i dodatkami według uznania (np. pokruszonymi orzechami, skórkami z pomarańczy lub startą marchewką).  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie wiesz, co upiec na weekend? Wypróbuj przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Mięciutkie i puszyste ciasto pomarańczowo-dyniowe. Popij rozgrzewającą kawą

Jesienią ruskie odstawiamy na boczny tor. W naszym domu królują pierogi z pysznym farszem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | warzywa