Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz
Barszcz można jeść z dodatkiem uszek, krokietów, lub zaserwować go z chrupiącymi pasztecikami. W tej wersji farsz przyrządzisz z wątróbki, boczku i cebuli. Przepis ten świetnie sprawdzi się, gdy brakuje ci czasu, ponieważ wykorzystamy tu gotowe arkusze ciasta francuskiego. Sprawdź, jak zrobić smakowite paszteciki z mięsem.
Paszteciki z mięsem przygotujesz z wykorzystaniem wyjątkowego farszu. Jego podstawą będzie wątróbka drobiowa oraz boczek, który nada mu niepowtarzalnego charakteru. Takie przekąski dobrze sprawdzą się do barszczu czy zupy grzybowej. Co prawda nie jest to danie postne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Do przygotowania farszu, będziesz potrzebować:
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 100 g surowego boczku,
- ½ cebuli,
- sól i czarny pieprz,
- 50 ml wody,
- 1 liść laurowy.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko do smarowania.
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Boczek również umyj, osusz i posiekaj na małe kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do rondla, podlej ¼ szklanki wody, dodaj liść laurowy, lekko posól i duś na małym ogniu ok. 15 minut aż wszystko zmięknie. Dopraw farsz solą i czarnym pieprzem do smaku. Ugotowane mięso odstaw do wystudzenia, a kiedy nie będzie już gorące, przeciśnij przez maszynkę do mielenia. W trakcie mielenia, dodawaj odrobinę wywaru. Farsz powinien być zwarty, ale wilgotny. Nie może być jednak zbyt wodnisty.
Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Wzdłuż dłuższego boku nałóż pasek farszu (około 3-4 cm od brzegu). Zwiń ciasto w rulon, dokładnie sklejając krawędzie.
Pokrój rulon na paszteciki o długości ok. 6 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 20-25 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje
Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa
Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty