Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje
Kompot wigilijny z suszonych owoców ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeśli w twojej rodzinie nie brak tych drugich, spróbuj w tym roku przełamać klasyczny smak pomarańczową nutą. Taki pyszny kompot wigilijny powinien zasmakować nawet sceptykom. Podawaj go po schłodzeniu w lodówce lub na gorąco, jako rozgrzewający napój.
Kompot wigilijny z pomarańczami to sposób na unowocześnienie tradycji i złagodzenie intensywnego aromatu dawnych napojów. Wiele osób nie przepada za ciężkim, wędzonym smakiem śliwek, dlatego coraz częściej rezygnuje się z ich wędzonej wersji na rzecz delikatniejszych, suszonych owoców. Dzięki temu kompot staje się lżejszy, przyjemniejszy i bardziej owocowy.
Słodycz miodu, kwaskowatość żurawiny i korzenny aromat przypraw tworzą kompozycję, która przyjemnie rozgrzewa i przepięknie pachnie. Dodatek świeżej pomarańczy sprawia, że napój jest świeższy, bardziej cytrusowy i idealnie komponuje się z wigilijnymi potrawami. Taki kompot smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek,
- 100 g suszonych gruszek,
- 150 g suszonych śliwek,
- 50 g suszonej żurawiny,
- pomarańcza,
- 6 goździków,
- laska cynamonu,
- 3 l wody,
- około 2 łyżek miodu,
- sok z cytryny (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
1. Namocz suszone owoce w letniej wodzie na godzinę przed przygotowaniem kompotu. Wyparz pomarańczę i pokrój na plastry.
2. Wlej do odpowiednio dużego garnka 3 l wody (odmierzając wodę, uwzględnij tę, w której moczyły się owoce). Dodaj suszone owoce, cynamon, goździki i plastry pomarańczy. Zagotuj.
3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, co pewien czas mieszając. Owoce powinny stać się w tym czasie miękkie, a kompot nabrać ciemnego koloru i wyrazistego aromatu. Dosłodź kompot do smaku miodem. Jeśli chcesz, dodaj też trochę soku z cytryny.
4. Odcedź kompot i przelej do dzbanka. Dodaj trochę owoców. Resztę owoców możesz podać jako przekąskę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa
Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty
Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie