Reklama
Reklama

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Kompot wigilijny z suszonych owoców ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeśli w twojej rodzinie nie brak tych drugich, spróbuj w tym roku przełamać klasyczny smak pomarańczową nutą. Taki pyszny kompot wigilijny powinien zasmakować nawet sceptykom. Podawaj go po schłodzeniu w lodówce lub na gorąco, jako rozgrzewający napój.

Kompot wigilijny z pomarańczami

Kompot wigilijny z pomarańczami to sposób na unowocześnienie tradycji i złagodzenie intensywnego aromatu dawnych napojów. Wiele osób nie przepada za ciężkim, wędzonym smakiem śliwek, dlatego coraz częściej rezygnuje się z ich wędzonej wersji na rzecz delikatniejszych, suszonych owoców. Dzięki temu kompot staje się lżejszy, przyjemniejszy i bardziej owocowy

Słodycz miodu, kwaskowatość żurawiny i korzenny aromat przypraw tworzą kompozycję, która przyjemnie rozgrzewa i przepięknie pachnie. Dodatek świeżej pomarańczy sprawia, że napój jest świeższy, bardziej cytrusowy i idealnie komponuje się z wigilijnymi potrawami. Taki kompot smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. 

Reklama

Pyszny kompot wigilijny - przepis

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek, 
  • 100 g suszonych gruszek, 
  • 150 g suszonych śliwek, 
  • 50 g suszonej żurawiny, 
  • pomarańcza, 
  • 6 goździków, 
  • laska cynamonu, 
  • 3 l wody, 
  • około 2 łyżek miodu, 
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

1. Namocz suszone owoce w letniej wodzie na godzinę przed przygotowaniem kompotu. Wyparz pomarańczę i pokrój na plastry. 

2. Wlej do odpowiednio dużego garnka 3 l wody (odmierzając wodę, uwzględnij tę, w której moczyły się owoce). Dodaj suszone owoce, cynamon, goździki i plastry pomarańczy. Zagotuj. 

3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, co pewien czas mieszając. Owoce powinny stać się w tym czasie miękkie, a kompot nabrać ciemnego koloru i wyrazistego aromatu. Dosłodź kompot do smaku miodem. Jeśli chcesz, dodaj też trochę soku z cytryny. 

4. Odcedź kompot i przelej do dzbanka. Dodaj trochę owoców. Resztę owoców możesz podać jako przekąskę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

Na świąteczny obiad podam schab zawijany. Jest aromatyczny i supersoczysty

Tradycyjna rolada makowa z bakaliami. Upiecz ją na Boże Narodzenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | Boże Narodzenie | owoce