Reklama
Reklama

Najpyszniejsza karpatka na świecie. Zrobisz, zanim koleżanka przyjdzie na kawę

Każdy z nas choć raz miał sytuację, gdy nie miał nic słodkiego w domu, a koleżanka miała zaraz wpaść na niezapowiedzianą kawę. Nie warto wtedy biec do sklepu czy cukierni - dużo lepiej przygotować tę najpyszniejszą, a zarazem najprostszą karpatkę na świecie. Zdążysz zrobić ją, zanim przyjdzie znajoma.

Szybkie ciasta bez pieczenia zdobywają coraz większą popularność. To bardzo duża oszczędność, zarówno czasu, jak i pieniędzy. Do tej grupy należy również ta przepyszna szybka karpatka. Nie spodziewasz się, jak smaczna jest.

Karpatka bez pieczenia - szybkie ciasto bez pieczenia

Tradycyjnie karpatka składa się z dwóch blatów, które przełożone są półtłustym kremem śmietankowym. Dolna część wypieku przyrządzana jest z ciasta kruchego, górna zaś z ciasta parzonego. Niekiedy podawana jest karpatka, gdzie obie warstwy zrobione są z ciasta parzonego. Konieczność upieczenia dwóch, osobnych blatów, sprawia, że całkowite przygotowanie karpatki zajmuje naprawdę dużo czasu. 

Reklama

Na przekór wielogodzinnemu przekładaniu i przygotowaniu deseru wychodzi karpatka bez pieczenia. W tej szybkiej wersji standardowe blaty zastąpione są herbatnikami. Jedyny składnik, który wymaga dłuższego czasu na przygotowanie, to budyń. Po ugotowaniu powinien on przestygnąć, aby można było go wymieszać z masłem i utworzyć pyszny półtłusty krem śmietankowy. 

Karpatka bez pieczenia to idealne rozwiązanie na nagłe sytuacje. Na przykład niespodziewaną wizytę koleżanki na popołudniową kawę albo po prostu, gdy najdzie ochota na coś smacznego i słodkiego, gdy w domu nic nie ma. To będzie także świetny pomysł na ciasto dla osób, które nie posiadają piekarnika

Przeczytaj też: Mazurek na Wielkanoc. 5 najlepszych przepisów, udadzą się każdemu

Karpatka bez pieczenia - przepis

Karpatka bez pieczenia wychodzi przepyszna. Jest nie tylko prosta i szybka, ale zarazem niemalże dorównuje smakiem tradycyjnemu wypiekowi. Dzięki aksamitnemu kremowi - z połączenia budyniu i masła - rozpływa się w ustach. Podana na świeżo po zrobieniu będzie dodatkowo przyjemnie chrupać. Prawdziwa rewelacja. 

Składniki:

  • duża paczka herbatników, 
  • opakowanie budyniu waniliowego, 
  • 135 g masła, 
  • 500 ml mleka, 
  • łyżka cukru pudru. 

Sposób wykonania:

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, przykryj go folią spożywczą w kontakcie (folia ma dotykać powierzchni budyniu) i pozostaw do wystygnięcia. W osobnym naczyniu masło utrzyj z cukrem pudrem. Po chwili miksowania zdejmij z zimnego już budyniu folię i zacznij go stopniowo dodawać do tworzonej masy. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. 

W wybranej formie na ciasto ułóż warstwę herbatników, a na nie wyłóż porcję kremu o grubości ok. pół centymetra. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i kremu. Proces powtarzaj, aż do zużycia składników

Karpatka bez pieczenia jest gotowa, jednak lepiej wstawić ją na całą noc do lodówki. Wówczas herbatniki namiękną od kremu i przyjemnie połączą się z nim w spójną całość. Przed samym podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki

Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy

Ten dodatek do rosołu jest zaskakujący. Gdy raz spróbujesz, będziesz robić regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | ciasta bez pieczenia