Najpyszniejsze babeczki do koszyczka. Dzieci będą rozchwytywać
Wielkanocy bez koszyczka wielkanocnego zdecydowanie nie może być. Święconka musi być skomponowana w odpowiedni sposób, ale ja zawsze daję coś od siebie. Co roku wkładam babeczki wielkanocne. Zrób, a dzieci będzie rozchwytywać.
Babka Wielkanocna nie może znaleźć się tylko na stole. W moim koszyczku zawsze ma ona specjalne miejsce. Nie wkładam tam jednak całego ciasta, które i tak by się nie zmieściło, albo zajęło całe miejsce. Nie stawiam również na wykrojony kawałek z gotowego wypieku. Przygotowuję specjalne małe babeczki wielkanocne. Potrzebujesz tylko odpowiedniej formy, ale warto, bo efekt zachwyca.
Koszyk wielkanocny to bardzo istotny element cały Świąt Wielkanocnych. Zgodnie z tradycją gospodyni domu przygotowywała tzw. “święconkę". Ta w Wielką Sobotę była święcona i błogosławiona przez księdza.
W koszyku znaleźć się musiały pokarmy, które będą spożywane na wielkanocnym śniadaniu w niedzielę. Dawniej umieszczano wszystko w drewnianej niecce, którą ozdabiano białym, lnianym obrusem i zielonymi gałązkami. W niej zaś znajdowały się całe kiełbasy, jaja, babki, masła, chleby, sól, chrzan. Okoliczne święconki zbierano w jednej gospodzie, gdzie zbiorowo święcił je ksiądz.
Obecnie odeszło się już od wsadzanie wszystkich pokarmów, a wystarczy jedynie kawałek. W koszyku wielkanocnym musi się znaleźć: chleb, jajka, wędlina, chrzan, babka wielkanocna, baranek, pieprz oraz sól.
Każdy z pokarmów ma specjalne, symboliczne znaczenie. Baranek to symbol Chrystusa zmartwychwstałego. Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, a jajka symbol płodności. Pieprz, sól i chrzan święcone są na pamiątkę męki Pana Jezusa. Mięso, wędliny, masło oznaczają dobrobyt i dostatek. Babka to również dostatek, ale zarazem wysokie zdolności gospodyni.
Zamiast wkładania całej babki lub kawałka ciasta warto upiec małe babeczki wielkanocne. Nie tylko wyglądają pięknie w koszyczku, ale też podtrzymują tradycję i dodają symboliki.
Babeczki do koszyczka wielkanocnego robi się z łatwością. Przygotowanie ich zajmuje chwile, a później mogą pięknie zdobyć święconkę czy stół. Dzieciaki je uwielbiają i gdy tylko mogą, rozchwytują je i zjadają ze smakiem.
Natomiast aby je zrobić, potrzebne są specjalne, małe silikonowe foremki w kształcie babki. W okresie przed Świętami Wielkiejnocy są one dostępnie w wielu sklepach stacjonarnie. Można także zakupić je przez internet. W ostateczności można je upiec w klasycznych formach na muffiny.
Składniki (na 20-24 sztuki):
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- skórka otarta z cytryny.
Jajka wybij do miski i dosyp do nich cukier. Składniki ubij na puszystą masę. Do niej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolej mleko, olej, skórkę startą z cytryny. Składniki wymieszaj do połączenia.
Gotowe ciasto przelej do foremek tak, aby wypełnić 3/4 ich wysokości. Babeczki wielkanocne piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20-25 minut.
Po tym czasie babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero po tym wyciągnij je z foremek.
Przestudzone babeczki włóż do koszyczka. Wcześniej możesz je oblać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto z podstawowych składników, a wygląda wytwornie. Oto Wenecki Książę
Najlepsze ciasto z orzechami włoskimi. Wychodzi sprężyste i niezwykle smaczne
Bigos z tej kapusty wychodzi wyjątkowo delikatny. Przepis na sycący obiad dla całej rodziny