Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę
Nie masz czasu na gotowanie, a głód daje o sobie znać? Zamiast sięgać po gotowce, zrób błyskawiczną zapiekankę makaronową z szynką i serem. To danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę, a jego smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Idealne rozwiązanie na obiad w biegu.
Zapiekanki nie kojarzą nam się z szybkim obiadem, ale ta jest wyjątkiem. Przygotujesz ją ze składników, które zapewne masz w domu, odpada więc kwestia robienia zakupów. Będzie pyszna i z pewnością zdrowsza niż sklepowe gotowce.
W codziennym pośpiechu często brakuje czasu na wymyślne gotowanie. Dlatego warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy, które nie wymagają wielu składników ani długiego stania przy kuchni. Najpopularniejsze, szybkie obiady to naleśniki, smażona kiełbasa z cebulką czy makaron z pesto. Latem możemy postawić na sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczaka, tuńczyka lub sera.
Jednym z dań, które możesz szybko zrobić na obiad, jest zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Takie składniki zazwyczaj mamy w szafkach i w lodówce, bo to żelazny zestaw obkładu do kanapek. Tym razem możesz go wykorzystać do przygotowania zapiekanki, która na długo nasyci całą rodzinę. Z daniem możesz poeksperymentować, dodając różne przyprawy czy dodatki. Dzięki temu nigdy ci się nie znudzi.
Przeczytaj też: Dostępny cały rok, a jemy za mało. Pomoże na stłuszczoną wątrobę i ból stawów
Przepis na zapiekankę z makaronem, szynką i serem nie wymaga wiele czasu. Zanim zaczniesz ją przygotowywać, włącz piekarnik, aby zaczął się nagrzewać. Resztę przygotujesz dosłownie w ciągu kilku minut.
Składniki:
- 200 g makaronu kolanka lub penne,
- 150 g szynki,
- 150 g żółtego sera,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 500 ml wody,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Surowy makaron wsyp do naczynia żaroodpornego. Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do makaronu. Odstaw na później.
Wymieszaj śmietankę z wodą, mąką, cukrem, przyprawami i ziołami. Następnie podgrzej całość w rondelku, aż do zagotowania.
Gorący sos wlej do naczynia z makaronem i szynką, dokładnie wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce i posyp nim zapiekankę.
Przykryj naczynie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) przez około 30-35 minut. Makaron powinien być miękki, a ser lekko zarumieniony.
Podawaj na gorąco. Jeśli z dania coś zostanie, możesz zostawić resztki na następny dzień lub na kolację do odgrzania.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia
Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru