W sklepach go nie brakuje, a jadamy od święta. Owoc idealny na poprawę pracy serca, stawy i stany zapalne
Przez cały rok jest dostępny w sklepach, a jednak wiele osób je go jedynie latem lub przy okazji przyjęcia. Szkoda, bo egzotyczny ananas nie tylko kusi słodyczą i soczystością, ale też doskonale wpływa na zdrowie. Poprawia pracę serca, wspiera stawy i łagodzi stany zapalne. To owoc pełen witamin i minerałów, dlatego warto częściej po niego sięgać.
Ananas, mimo że jest egzotycznym owocem, łatwo zdobyć w każdym supermarkecie. Pojawił się w Europie wieki temu, a dziś jest jednym z najczęściej importowanych owoców tropikalnych. Choć można go kupić w wielu sklepach, trafia na polskie stoły przy specjalnych okazjach i jest traktowany raczej jak rarytas. Warto przyjrzeć mu się jednak uważniej. Soczysty i słodki w smaku pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Do tego ananas wyróżnia się właściwościami zdrowotnymi, które sprawiają, że jest czymś więcej niż tylko słodką przekąską.
Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z terenów dzisiejszej Brazylii, Paragwaju i Argentyny. To właśnie w tamtym regionie od setek lat był uprawiany przez rdzenną ludność. Ta ceniła go nie tylko za smak, ale i właściwości lecznicze. Owoc szybko zyskał popularność - wraz z podróżami Krzysztofa Kolumba w XV wieku trafił do Europy, gdzie od razu stał się symbolem luksusu i egzotyki.
W Polsce pierwsze wzmianki o ananasie pojawiły się w XVIII wieku. W Europie owoc hodowano wówczas w szklarniach i sprzedawano bogatszym warstwom społeczeństwa. Dziś natomiast dostępność ananasa jest powszechna. W supermarketach przyciąga on uwagę czubkiem z liści, charakterystyczną skórką z odstającymi "kolcami" i soczystym żółtym wnętrzem. Występuje 7 gatunków ananasa, z których najbardziej popularną odmianą jest właśnie ananas jadalny.
W smaku jest słodki, z nieco kwaskowatą nutą. Na całym świecie spożywa się go świeżego, suszonego lub z puszki.
Ananas to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera błonnik pokarmowy, witaminy C, A, E i te z grupy B, a także minerały - w tym potas, magnez, mangan i żelazo. Najbardziej cenionym składnikiem ananasa jest jednak bromelaina - enzym proteolityczny, który wspomaga trawienie, łagodzi stany zapalne i osteoporozę oraz może działać przeciwobrzękowo. Dzięki niemu ananas uchodzi za owoc wspierający regenerację organizmu i poprawiający komfort osób cierpiących na choroby stawów. Enzym może również obniżyć ryzyko stłuszczenia wątroby oraz zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Regularne jedzenie ananasa wpływa również korzystnie na serce. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a antyoksydanty chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Witaminy, które się w nim kryją, wspierają odporność, poprawiają stan skóry i włosów. Owoc sprawdza się też u osób dbających o sylwetkę - ma stosunkowo mało kalorii (ok. 50 kcal w 100 gramach). Dodatkowo wysoka zawartość wody sprawia, że świetnie nawadnia i daje uczucie sytości.
Ananas polecany jest przede wszystkim osobom z problemami trawiennymi, sportowcom w okresie intensywnego wysiłku, a także wszystkim, którzy chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych powinny go ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę. Ostrożnie powinni po niego sięgać także ci, którzy mają wrażliwy żołądek - kwasowość owocu może podrażniać błonę śluzową.
Ananas to owoc, którego można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej jada się go świeżego - wystarczy odkroić skórkę, wykroić środki i pokroić go na kawałki. Wtedy można podać go jako zdrową przekąskę lub dodatek do sałatek owocowych. Może też stanowić sycące śniadanie - świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym, płatkami owsianymi czy granolą. Warto też wycisnąć sok z ananasa lub dodać go do koktajli. Takie napoje doskonale orzeźwiają w upalne dni.
W wersji wytrawnej tropikalny owoc pasuje do drobiu i wieprzowiny. Jego słodycz przełamuje smak mięsa i dodaje potrawom egzotycznego charakteru. Można go grillować, dodać do szaszłyków, curry czy sałatki z kurczakiem. Jest też popularnym dodatkiem do pizzy, choć to zestawienie od lat budzi kontrowersje.
W kuchni azjatyckiej ananas dodaje się do sosów słodko-kwaśnych, które dobrze pasują do ryżu lub makaronu. W wersji deserowej sprawdzą się w ciastach, tartach, muffinach lub lodach. Także suszony ananas jest zdrową przekąską zamiast słodyczy.
Warto pamiętać, że ananas z puszki, choć wygodny, nie dorównuje świeżemu - ma mniej wartości odżywczych i więcej cukru. Najlepiej sięgać po świeży owoc, zwałszcza gdy jest już dojrzały.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też: