Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami
Ten przepis świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, ale nie tylko. Pyszny omlet z warzywami nasyci cię na wiele godzin, a do tego możesz wykorzystać resztki z lodówki, dzięki czemu jedzenie nie będzie się marnować.
Omlet z warzywami należy do dań, które przyrządzisz z resztek odkrytych przypadkiem w lodówce. Jeśli więc zostało ci trochę warzyw z wczorajszego obiadu, to omlet będzie doskonałą propozycją na dzisiejsze śniadanie lub kolację. Całość jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i cechuje się pulchnością i lekką chrupkością.
Do wykonania tego przepisu potrzebne będą:
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 szalotka,
- 1 papryczka chili,
- 20 g kukurydzy,
- 20 g groszku zielonego,
- 20 g czerwonej papryki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 szczypta soli,
- ¼ łyżeczki cukru.
Szalotkę obierz i posiekaj ją drobno razem z papryczką chili pozbawioną nasion i łodygi. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy, a czerwoną paprykę drobno pokrój.
Jajka wbij do miski i ubij je trzepaczką aż będą pieniste i gładkie. Dodaj sos sojowy i cukier, a następnie dołóż szalotkę i papryczkę chili.
Na patelni o średnicy ok. 25 cm rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pozostałe warzywa i sól. Smaż do zmiękczenia, a następnie zdejmij je z patelni i lekko przestudź. Włóż je do miski z mieszanką jajeczną i wymieszaj.
Wlej na patelnię pozostałe 2 łyżki oleju i je rozgrzej. Dodaj mieszankę jajeczną z warzywami i wolno ją mieszaj do momentu aż zacznie się ścinać i tworzyć fałdy. Kontynuuj smażenie przez minutę bez mieszania.
Ostrożnie podnieś omlet z warzywami za pomocą szpatułki i obróć go. Alternatywnie możesz wykorzystać do tego pokrywkę.
Przenieś danie na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsącz nadmiar tłuszczu.
Omlet podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów i świeżych warzyw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach