Reklama
Reklama

Nazbierałeś dużo grzybów? Przygotuj genialną Sałatkę Gajowego

Tegoroczny początek października to prawdziwa gratka dla wszystkich grzybiarzy. W ostatnich dniach podczas spacerów po lesie można było znaleźć mnóstwo grzybów, od dorodnych borowików, po maślaki i koźlarze. Jeśli twoje zbiory również się udały i szukasz pomysłu, jakie danie z nich przygotować, przychodzimy z pomocą. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pyszną Sałatkę Gajowego.

Sałatka Gajowego to wariacja na temat sałatki ziemniaczanej, jednak w tej, jesiennej wersji, znajdziesz także grzyby leśne. To, jakiego gatunku użyjesz, zależy tylko od twoich preferencji. Możesz postawić na prawdziwki, maślaki, kurki, czy koźlarze. Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich tych, którzy chcą wypróbować ten przepis, ale nie mają dostępu do smakołyków prosto z lasu - sklepowe pieczarki również będą tu dobrze pasować. Dzięki dodatkowi cebulki i żółtego sera potrawa będzie pyszna i wyrazista. Taką sałatkę możesz także zaserwować podczas wizyty gości, na pewno będzie wszystkim smakować. 

Sprawdź także: Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne

Przepis na Sałatkę Gajowego 

Do Sałatki Gajowego świetnie pasować będzie kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego, śmietany, czosnku i koperku. Doskonale podkreśli smak grzybów. 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków, 
  • 250 g grzybów leśnych,  
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • 1 cebula, 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.,  
  • ząbek czosnku,  
  • garść posiekanego koperku, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić Sałatkę Gajowego?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Grzyby dokładnie umyj, osusz i posiekaj w plasterki. Wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj do miękkości. W zależności od gatunku zajmie to od 20 do 40 minut. Odcedź, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Kiedy ostygną, dołóż do ziemniaków. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a ser zetrzyj na tarce. Przełóż do miski. 

W miseczce połącz jogurt naturalny, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wraz z pozostałymi składnikami. 

Źródła: terazgotuję.pl 

Zobacz też:

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | grzyby