Reklama
Reklama

Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu

Ma wyjątkowo delikatne, soczyste mięso, które jest smaczne samo w sobie na tyle, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Choć mało kto jada okonie, na wakacjach nad jeziorem koniecznie trzeba spróbować tej doskonałej ryby. Wyjątkowy smak to tylko jedna z zalet - warto zapoznać się także z jego prozdrowotnymi właściwościami.

Gdy wybierasz się nad jezioro, koniecznie spróbuj okonia - ta ryba nie jest wystarczająco doceniana, a szkoda, bo zarówno smak jak i wartości odżywcze są zdecydowanie godne uwagi.

Okoń - ryba z polskiego jeziora

Okoń to ryba drapieżna z rodziny okoniowatych - jedna z najbardziej powszechnych ryb drapieżnych w polskich jeziorach, rzekach i stawach. Słynie z charakterystycznego wyglądu, przede wszystkim z pręg na bokach oraz z ostrej płetwy grzbietowej. Mięso tej ryby jest jasne, ma delikatnie słodkawy smak oraz zwartą konsystencję. 

Trzeba przyznać, że nie należy ona do najpopularniejszych gatunków, przyćmiona przez inne, bardziej znane ryby. Okoń - choć pomijany - ma w sobie ogromny potencjał. Da się zauważyć, że w dobie mody na ekologiczne i lokalne jedzenie także i o nim mówi się nieco głośniej. 

Reklama

Czy okoń jest dobrą rybą?

Zastanawiać może, czy okoń jest dobrą rybą? Zdecydowanie tak. Jego prozdrowotne właściwości są bezdyskusyjne. 

Okoń jest doskonałym źródłem białka, zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego mięso jest także bogate w witaminy. Przede wszystkim uwagę zwraca obecna w mięsie okonia witamina D, odpowiedzialna m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego oraz odporność. Zawiera także witaminy z grupy B, dzięki czemu - sięgając po okonia - wspomagasz m.in. swój układ krwionośny, prawidłowe funkcjonowanie mózgu, krążenie krwi, stan skóry oraz wzrok.

Ta pochodząca z polskich jezior ryba jest również źródłem wapnia, dzięki czemu wspiera zdrowie kości i zębów. 

Kto nie może jeść okonia? Przeciwwskazaniem jest przede wszystkim alergia na mięso tej ryby. Poza tym jest uznawany za gatunek, który może kumulować sporo rtęci, dlatego zaleca się jedzenie go okazyjnie.

Przepis na okonia

Okoń doskonale smakuje w różnych wersjach - tym razem jednak polecamy przepis na okonia smażonego. Jest banalny, a smak jak z dobrej restauracji nad samym jeziorem.

Potrzebne ci będą:

- 2-3 świeże okonie (oczyszczone, wypatroszone),

- sól,

- pieprz,

- mąka pszenna (do obtoczenia ryby),

- olej (do smażenia).

Zacznij od dokładnego umycia ryb i osuszenia ich przy pomocy papierowego ręcznika.

Posól i posyp pieprzem z obu stron, także środek. 

Ryby obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej - ma być go sporo, aby ryba była w głębokim oleju. 

Okonie smaż na średnim ogniu, po 4-5 minut z każdej strony.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę

Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia

Zalewam śliwki masą budyniową i wkładam do piekarnika. To najpyszniejsze i najszybsze letnie ciasto

INTERIA.PL