Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Zrobisz ją szybko, a goście zjedzą do ostatniego okruszka
Ta imprezowa przekąska sprawdzi się zawsze - mało jest osób, które po nią nie sięgną. Pyszne roladki naleśnikowe z szynką i serem są bardzo proste w wykonaniu, a w mig znikają ze stołu. Koniecznie spróbuj przy najbliższej okazji.
Szykuje ci się impreza i nie masz pomysłu na przekąski? Mamy przepis, który sprawdzi się zawsze. To danie tak uniwersalne, że lubi je właściwie każdy.
Przepyszne roladki naleśnikowe z szynką i serem wykonasz bardzo szybko - tak samo szybko znikną z talerzy. Goście z pewnością zjedzą je do ostatniego okruszka.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:
Naleśniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki roztopionego masła.
Nadzienie:
- 100 ml passaty pomidorowej,
- ½ łyżeczka bazylii,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 50 g szynki dobrej jakości w plastrach,
- 150 g sera mozzarella.
Zacznij od przygotowania naleśników.
W misce rozbełtaj jajko w mleku. Dodaj mąkę i cukier. Dobrze zmiksuj wszystko na gładką masę. Wlej chłodne, roztopione masło. Ponownie wymieszaj.
Rozgrzej suchą patelnię. Nakładaj po łyżce masy, rozprowadzając ją na całej powierzchni. Smaż naleśnika na złoty kolor, przez ok. 1-2 minuty z każdej strony. Smaż naleśniki do momentu wykończenia masy.
Przygotuj nadzienie.
Każdy naleśnik kładź przed sobą i posmaruj go 1 łyżką passaty pomidorowej. Posyp równomiernie odrobiną wszystkich przypraw. Na sosie połóż po 1-2 plasterki szynki, umieszczając je bliżej jednej z krawędzi. Wierzch posyp równomiernie tartą mozzarellą.
Zwiń naleśnik w rulonik i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Powtórz czynność na pozostałych naleśników.
Upiecz roladki.
Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Podpiekaj je przez 5 minut, tylko do roztopienia sera.
Wyjmij naleśniki i pokrój je w paski o grubości ok. 3 cm. Kładź roladki poziomo na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw całość ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.
Roladki naleśnikowe z szynką i serem podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad cwanej gospodyni. Aromatyczna marynata doda mięsu więcej smaku
Na karnawałową imprezę i nie tylko. Szybka przekąska z łososiem
Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne