Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Sałatka makaronowa bez mięsa to pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na imprezę. Mimo że jest wegetariańska, to dzięki makaronowi i serowi wciąż pozostaje sycąca. Bogactwo warzyw sprawia, że jest niezwykle świeża, lekka i po prostu przepyszna.
Sałatka makaronowa to świetny patent na pełnowartościowe danie. Odpowiednio skomponowana stanowi źródło wszystkich niezbędnych organizmowi składników. Dzięki użyciu makaronu jest sycąca i dodaje energii na długi czas. Taką sałatkę warto zabrać do pracy, na piknik albo zasilić nią bufet całonocnej imprezy. W zależności od potrzeb może to być danie z mięsną wkładką albo wegetariańskie. Sałatka makaronowa bez mięsa przygotowana według poniższego przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej.
Przeczytaj też: Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki? Sekret udanego sosu na zimno i na ciepło
Składniki na sałatkę:
- 200 g makaronu (np. świderki),
- 2 pomidory,
- ogórek (świeży),
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- około 100 g oliwek (czarnych, zielonych lub jednych i drugich),
- mały pęczek natki pietruszki,
- 100 g sera feta.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Obierz cebulę. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa (pomidory, ogórek, cebulę paprykę) pokrój w podobnej wielkości kostkę. Oliwki pokrój na plasterki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Połącz wszystkie przygotowane składniki sałatki dużej misce i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki na dressing. Wymieszaj je na jednolity sos.
Dodaj dressing do sałatki. Posyp ją pokruszoną fetą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy
Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję