Reklama
Reklama

Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa

Sałatka makaronowa bez mięsa to pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na imprezę. Mimo że jest wegetariańska, to dzięki makaronowi i serowi wciąż pozostaje sycąca. Bogactwo warzyw sprawia, że jest niezwykle świeża, lekka i po prostu przepyszna.

Pyszna sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa to świetny patent na pełnowartościowe danie. Odpowiednio skomponowana stanowi źródło wszystkich niezbędnych organizmowi składników. Dzięki użyciu makaronu jest sycąca i dodaje energii na długi czas. Taką sałatkę warto zabrać do pracy, na piknik albo zasilić nią bufet całonocnej imprezy. W zależności od potrzeb może to być danie z mięsną wkładką albo wegetariańskie. Sałatka makaronowa bez mięsa przygotowana według poniższego przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. 

Przeczytaj też: Co zrobić, żeby chrzan nie był gorzki? Sekret udanego sosu na zimno i na ciepło

Reklama

Sałatka makaronowa bez mięsa - przepis

Składniki na sałatkę: 

  • 200 g makaronu (np. świderki), 
  • 2 pomidory,   
  • ogórek (świeży),
  • czerwona cebula, 
  • czerwona papryka,  
  • około 100 g oliwek (czarnych, zielonych lub jednych i drugich),
  • mały pęczek natki pietruszki, 
  • 100 g sera feta. 

Składniki na dressing: 

  • 4 łyżki jogurtu,  
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia. 

Obierz cebulę. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa (pomidory, ogórek, cebulę paprykę) pokrój w podobnej wielkości kostkę. Oliwki pokrój na plasterki, a natkę pietruszki drobno posiekaj. 

Połącz wszystkie przygotowane składniki sałatki dużej misce i wymieszaj.

W osobnym naczyniu połącz wszystkie składniki na dressing. Wymieszaj je na jednolity sos. 

Dodaj dressing do sałatki. Posyp ją pokruszoną fetą. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku

Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy

Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | makarony | dania wegetariańskie