Reklama
Reklama

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z szynką

Dania z makaronem sprawdzają się najlepiej, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Jeśli więc brakuje ci pomysłu na dzisiejszy obiad, możesz skorzystać z naszego przepisu na zapiekankę z szynką. To ekspresowe danie z tanich składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w lodówce, dzięki czemu wizyta w sklepie nie będzie konieczna.

Zapiekanka z szynką to pomysł na obiad lub ciepłą kolację, kiedy nie masz czasu na długie przygotowywanie posiłków w domu. Ma prostą listę składników, a do tego jest pyszna w smaku. Takie danie świetnie sprawdzi się na kilka dni, ponieważ łatwo je odgrzać. 

Sprawdź także: Strozzapreti z sosem carbonara. Przepis jak z toskańskiej restauracji

Przepis na zapiekankę z szynką 

Poniżej znajdziesz podstawową listę potrzebnych produktów, jednak potrawę tą można urozmaicić. Papryka, suszone pomidory, kukurydza, oliwki, a może mozzarella? To, jakie dodatki znajdą się w zapiekance, zależy tylko od twoich preferencji smakowych. 

Do przygotowania zapiekanki z szynki, będziesz potrzebować: 

  • 350 g makaronu o podłużnym kształcie, 
  • 200 g szynki konserwowej w plastrach, 
  • 150 g sera żółtego tartego, 
  • 1 cebula, 
  • 250 ml śmietanki 30 proc., 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • pół łyżeczki bazylii suszonej, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić zapiekankę z szynką? 

W garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pokrój szynkę konserwową na niewielkie kwadraty. Cebulę posiekaj drobno.  Śmietanę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, bazylią, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj widelcem. 

Do naczynia żaroodpornego dodaj odsączony makaron z wody. Przełóż szynkę i cebulę. Całość dobrze wymieszaj. Zalej przygotowanym sosem i posyp serem. Wstaw zapiekankę z szynką do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu

Szkoda, że zapomnieliśmy o tej zupie. Nasze prababcie gotowały częściej niż rosół

Przysmak, który przeniesie cię do dzieciństwa. W PRL wszyscy się zajadali

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne