Reklama
Reklama

Zrób zamiast kanapek na kolację. Prosta zapiekanka makaronowa

Wymyślanie przepisów na kolację dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Danie powinno być proste, sycące, a co najważniejsze smaczne. Jeśli chcesz urozmaicić nieco wieczorne menu, zamiast kanapek postaw na zapiekankę na kolację. Jest szybka w przygotowaniu, zawiera jedynie proste składniki i na pewno wszystkim posmakuje.

Szybka zapiekanka na kolację to sposób na wyczyszczenie lodówki ze zbyt długo zalegających w niej produktów. Możesz przygotować ją z dowolnych składników, o ile uznasz ich kompozycję za smaczną. Dodaj śmietanę, jajka, trochę sera - i zapiekanka gotowa. Takie danie możesz także zabrać ze sobą na drugi dzień w pudełku do pracy. 

Sprawdź także: Z jajek i pieczarek zrobisz genialne danie. Idealne na śniadanie lub imprezową przekąskę

Reklama

Przepis na zapiekankę na kolację 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 250 g makaronu, np. kokardek, 
  • 300 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 2 pomidory, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 ml słodkiej śmietany (18 proc.), 
  • 3 jajka, 
  • 150 g mozzarelli (twardej), 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Taką zapiekankę możesz także podać jako dodatek do piersi z kurczaka, danie będzie jeszcze bardziej sycące i wartościowe. 

Jak zrobić zapiekankę na kolację? 

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. 

Pokrój pieczarki na plasterki. Posiekaj cebulę i czosnek. Z pomidorów usuń szypułki. Pokrój miąższ na plasterki. Zetrzyj mozzarellę na średnich oczkach tarki. 

Podsmaż na maśle cebulę. Dołóż na patelnię pieczarki. Smaż do odparowania wody. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię czosnek. Pieczarki dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 

Wymieszaj w miseczce śmietanę z żółtkami i połową mozzarelli. Białka ubij na pianę i delikatnie wmieszaj do śmietany. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu. 

Wymieszaj makaron z zawartością patelni. Przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na makaronie z pieczarkami ułóż plastry pomidorów i oprósz je ziołami prowansalskimi. Możesz też lekko posolić. Na pomidory wylej sos śmietanowy. Posyp całość resztą sera. 

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj bez przykrycia przez około 20 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje

Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis jest bardzo prosty

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki