Obłędnie pyszny, sycący i kremowy. Prosty przepis, a efekt jak z ekskluzywnej restauracji
Lubię obiady z kurczakiem w roli głównej, szczególnie gdy to coś innego niż klasyczne kotlety czy pieczone udka. Kiedyś trafiłam na przepis na tego kurczaka w potrawce, trochę go udoskonaliłam i jest - moja ulubiona propozycja na danie główne.
To jeden z moich ulubionych, niezwykle prostych przepisów na obiad. Ten kurczak w potrawce jest obłędnie pyszny, sycący i kremowy, jak z dobrej restauracji, a jego przygotowanie naprawdę nie wymaga zbyt dużo pracy.
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 150 ml słodkiej śmietany (18%),
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól, pieprz (do smaku),
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 100 g sera cheddar.
Umyj filet z kurczaka. Usuń błonki i chrząstki. Mięso pokrój na niewielkie kawałki.
Oprósz mięso solą i pieprzem. Obtocz w mące.
Pokrój drobno cebulę. Posiekaj czosnek. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Zetrzyj ser na dużych oczkach tarki.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Obsmaż na nim kawałki kurczaka. Zdejmij z patelni.
Dołóż na patelnię resztę masła. Podsmaż na nim cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek i pieczarki. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody i zaczną się rumienić. Dopraw pieczarki odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową.
Wlej na patelnię bulion i śmietankę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego (lub kilku mniejszych naczyń, by od razu podzielić danie na porcje) i zalej sosem. Przysyp cheddarem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 10 minut.
Podawaj potrawkę z kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób zamiast kanapek na kolację. Prosta zapiekanka makaronowa
Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje
Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis jest bardzo prosty