Reklama
Reklama

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Masz ochotę na niebanalny obiad, ale nie chcesz spędzić godziny w kuchni? Przygotuj placki twarogowe ze szpinakiem. To błyskawiczne danie, a jakże smaczne i pełne niezbędnych dla zdrowia składników. Jeśli nie jesz mięsa, docenisz fakt, że to pełnowartościowy posiłek dla wegetarian.

Czasami chcę ugotować coś mniej standardowego niż kotlety na obiad - wtedy właśnie sięgam do przepisów jak ten na placki twarogowe ze szpinakiem. Lubię podawać je z solidną porcją surówki, chociaż same w sobie także są bardzo zdrowe.

Placki twarogowe ze szpinakiem - lista składników

  • 150 g twarogu półtłustego, 
  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 30 g parmezanu, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • 2 jajka, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Placki twarogowe ze szpinakiem - jak je zrobić?

Rozgrzej na patelni trochę masła. Krótko podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do solą i pieprzem. 

Włóż do miski twaróg i rozdrobnij go widelcem. Jeśli chcesz, by miał gładszą konsystencję, użyj tłuczka do ziemniaków. 

Reklama

W osobnym naczyniu ubij jajka ze szczyptą soli – tak, by je napowietrzyć. 

Połącz twaróg z jajkami, mąką, startym na drobnych oczkach tarki parmezanem, ziołami i sodą. Wymieszaj na jednolitą masę. Wmieszaj do niej szpinak z patelni. 

Jeśli to konieczne, roztop na patelni, na której smażył się szpinak, jeszcze trochę masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, formując z niego okrągłe placki. Smaż je na wolnym ogniu – 2-3 po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. 

Usmażone placki nie wymagają żadnych dodatków, ale możesz podać je np. z dipem czosnkowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników

Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów

INTERIA.PL