Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie
Masz ochotę na niebanalny obiad, ale nie chcesz spędzić godziny w kuchni? Przygotuj placki twarogowe ze szpinakiem. To błyskawiczne danie, a jakże smaczne i pełne niezbędnych dla zdrowia składników. Jeśli nie jesz mięsa, docenisz fakt, że to pełnowartościowy posiłek dla wegetarian.
Czasami chcę ugotować coś mniej standardowego niż kotlety na obiad - wtedy właśnie sięgam do przepisów jak ten na placki twarogowe ze szpinakiem. Lubię podawać je z solidną porcją surówki, chociaż same w sobie także są bardzo zdrowe.
- 150 g twarogu półtłustego,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g parmezanu,
- 4 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia).
Rozgrzej na patelni trochę masła. Krótko podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj szpinak i wymieszaj. Smaż przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do solą i pieprzem.
Włóż do miski twaróg i rozdrobnij go widelcem. Jeśli chcesz, by miał gładszą konsystencję, użyj tłuczka do ziemniaków.
W osobnym naczyniu ubij jajka ze szczyptą soli – tak, by je napowietrzyć.
Połącz twaróg z jajkami, mąką, startym na drobnych oczkach tarki parmezanem, ziołami i sodą. Wymieszaj na jednolitą masę. Wmieszaj do niej szpinak z patelni.
Jeśli to konieczne, roztop na patelni, na której smażył się szpinak, jeszcze trochę masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, formując z niego okrągłe placki. Smaż je na wolnym ogniu – 2-3 po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki nie wymagają żadnych dodatków, ale możesz podać je np. z dipem czosnkowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce
Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników
Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów