Reklama
Reklama

Zaskakująco prosty, obłędnie smaczny przepis. Na imprezie nikt się nie oprze

Placek ze szpinakiem i fetą to prosta i szybka alternatywa dla klasycznej, włoskiej spanakopity. Całość jest aromatyczna, chrupiąca na zewnątrz i rozpływająca się w ustach wewnątrz. Wystarczy jedynie kilka składników i 20 minut, by przyrządzić to wyjątkowe, wegetariańskie danie.

Ta aromatyczna przekąska to hit każdej mojej imprezy - nikt jej się nie oprze. Pierwszy raz zobaczyłam ją u koleżanki i od razu wzięłam przepis, a teraz robię regularnie. 

Zestawienie szpinaku i sera feta jest obłędne, przywodzi na myśl włoskie i greckie smaki.

Placek ze szpinakiem i fetą - lista składników

  • 1 duży arkusz ciasta francuskiego, 
  • 450 g mrożonego szpinaku, 
  • 250 g sera feta, 
  • 2 jajka, 
  • 1 garść siekanego koperku, 
  • ½ małej cebuli, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Placek ze szpinakiem i fetą - jak go zrobić?

Szpinak rozmroź i odsącz go z wody tak mocno, jak to tylko możliwe, najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Możesz go lekko podsmażyć na suchej patelni, tylko do odparowania płynu. 

W misce połącz ze sobą: szpinak, drobno posiekaną fetę i cebulę, jajka, koperek, sól i pieprz. Masa powinna przypominać jednolity farsz. 

Reklama

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 10-14 równych prostokątów. Jeśli nie masz dużego arkusza, możesz użyć dwóch mniejszych. Każdy kwadrat złap po przeciwnych, skrajnych stronach i delikatnie złącz ze sobą brzegi, tworząc łódeczki. Napełnij je 2-3 łyżkami farszu.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wkładaj do niej łódeczki z farszem, mocno dociskając je do siebie i ściskając. Muszą zapełnić całą przestrzeń. 

Jajko do posmarowania rozbełtaj w osobnej miseczce i rozsmaruj je równomiernie na cieście za pomocą silikonowego pędzelka. 

Wstaw placek ze szpinakiem i fetą do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. 

Wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed usunięciem formy. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Co roku robię kilkanaście słoików. Na jelita działają jak balsam, sercu też służą

W naszym domu babcia miała zapas tego soku. Dziś wiem, że wspomaga serce, jelita i dba o odporność

Ten sos do gołąbków zrobi furorę. Ciekawa alternatywa dla pomidorowego klasyka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski