Nie trzeba wiele, żeby zrobić pyszne śniadanie. Puszyste babeczki z serem i szynką
Muffiny w wersji wytrawnej są równie pyszne, jak te z czekoladą czy konfiturą. Przekonaj się o tym, przygotowując babeczki z serem i szynką na najbliższą imprezę. Możesz też oczywiście upiec je dla siebie. Świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania do pracy.
To bardzo prosty przepis na imprezową przekąskę lub lekkie drugie śniadanie. Babeczki z serem i szynką robi się szybko, a wychodzą puszyste i pełne smaku. Przyrządza się je z samych łatwo dostępnych produktów, które w większości i tak zawsze ma się w kuchni. Jeśli rano nie znajdziesz chwili na pieczenie, spokojnie możesz przygotować je wieczorem i zapakować do pojemnika. Kolejnego dnia wciąż będą świeże i pyszne.
Składniki:
- 100 g szynki wędzonej,
- 100 g żółtego sera (np. gouda),
- 2 jajka,
- 140 ml mleka,
- 70 ml oleju słonecznikowego,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
1) Przygotuj formę na 12 muffinek. Wyłóż ją papilotkami.
2) Pokrój szynkę w małą kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3) Połącz w misce jajka, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
4) Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj - do uzyskania jednolitego ciasta.
5) Dopraw ciast do smaku solą i pieprzem. Dodaj bazylię. Możesz też zastąpić suszoną świeżymi, posiekanymi listkami (wówczas dodaj ich około garść).
6) Wmieszaj w ciasto ser i szynkę. Przełóż je do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
7) Wstaw formę na muffinki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina
Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań