Reklama
Reklama

Nie trzeba wiele, żeby zrobić pyszne śniadanie. Puszyste babeczki z serem i szynką

Muffiny w wersji wytrawnej są równie pyszne, jak te z czekoladą czy konfiturą. Przekonaj się o tym, przygotowując babeczki z serem i szynką na najbliższą imprezę. Możesz też oczywiście upiec je dla siebie. Świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania do pracy.

Babeczki z serem i szynką

To bardzo prosty przepis na imprezową przekąskę lub lekkie drugie śniadanie. Babeczki z serem i szynką robi się szybko, a wychodzą puszyste i pełne smaku. Przyrządza się je z samych łatwo dostępnych produktów, które w większości i tak zawsze ma się w kuchni. Jeśli rano nie znajdziesz chwili na pieczenie, spokojnie możesz przygotować je wieczorem i zapakować do pojemnika. Kolejnego dnia wciąż będą świeże i pyszne.

Babeczki z serem i szynką - przepis

Składniki:

  • 100 g szynki wędzonej, 
  • 100 g żółtego sera (np. gouda), 
  • 2 jajka, 
  • 140 ml mleka, 
  • 70 ml oleju słonecznikowego, 
  • łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 250 g mąki, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

1) Przygotuj formę na 12 muffinek. Wyłóż ją papilotkami. 

2) Pokrój szynkę w małą kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

3) Połącz w misce jajka, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. 

4) Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj - do uzyskania jednolitego ciasta. 

5) Dopraw ciast do smaku solą i pieprzem. Dodaj bazylię. Możesz też zastąpić suszoną świeżymi, posiekanymi listkami (wówczas dodaj ich około garść). 

6) Wmieszaj w ciasto ser i szynkę. Przełóż je do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. 

7) Wstaw formę na muffinki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami

​Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadania | ser | szynki