Nie trzeba wiele, żeby zrobić pyszne śniadanie. Puszyste babeczki z serem i szynką
Muffiny w wersji wytrawnej są równie pyszne, jak te z czekoladą czy konfiturą. Przekonaj się o tym, przygotowując babeczki z serem i szynką na najbliższą imprezę. Możesz też oczywiście upiec je dla siebie. Świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania do pracy.
To bardzo prosty przepis na imprezową przekąskę lub lekkie drugie śniadanie. Babeczki z serem i szynką robi się szybko, a wychodzą puszyste i pełne smaku. Przyrządza się je z samych łatwo dostępnych produktów, które w większości i tak zawsze ma się w kuchni. Jeśli rano nie znajdziesz chwili na pieczenie, spokojnie możesz przygotować je wieczorem i zapakować do pojemnika. Kolejnego dnia wciąż będą świeże i pyszne.
Składniki:
- 100 g szynki wędzonej,
- 100 g żółtego sera (np. gouda),
- 2 jajka,
- 140 ml mleka,
- 70 ml oleju słonecznikowego,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
1) Przygotuj formę na 12 muffinek. Wyłóż ją papilotkami.
2) Pokrój szynkę w małą kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3) Połącz w misce jajka, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
4) Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj - do uzyskania jednolitego ciasta.
5) Dopraw ciast do smaku solą i pieprzem. Dodaj bazylię. Możesz też zastąpić suszoną świeżymi, posiekanymi listkami (wówczas dodaj ich około garść).
6) Wmieszaj w ciasto ser i szynkę. Przełóż je do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
7) Wstaw formę na muffinki do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach