Reklama
Reklama

Nie tylko w niedzielę. Rozgrzewający rosół wawelski na dzisiejszy obiad

Rosół wawelski to danie popularne w niektórych regionach południowej Polski. Na etapie przygotowania nie różni się od klasycznych wariantów tej zupy. Najczęściej jednak podaje się ją z makaronem, a w tym przypadku - z pieczonymi ziemniakami. Niektórzy uważają to zestawienie za kontrowersyjne, inni - nie wyobrażają sobie rosołu bez ziemniaków.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że rosół to bardzo zdrowa zupa. Gotowany na dużej ilości jarzyn i dobrej jakości mięsie, będzie idealną propozycją na rozgrzewający obiad. Jest lekkostrawny, świetnie działa na jelita, oraz wspiera organizm podczas infekcji, co jest szczególnie ważne zwłaszcza zimą, kiedy częściej łapiemy przeziębienia. W rosole znajduje się także cenny kolagen, który świetnie wpływa na stawy, a także kondycję włosów, paznokci i skóry. Warto sięgać po tę zupę nie tylko w wersji z makaronem. Sprawdź, jak zrobić rosół wawelski z ziemniakami. 

Sprawdź także: Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim

Przepis na rosół wawelski 

Do przygotowania rosołu wawelskiego, będziesz potrzebować:

  • 5-6 ziemniaków (tyle, ile porcji rosołu),
  • 2 litry wody,
  • ½ tuszki kurczaka (mięso razem z kośćmi, około 1 kg),
  • 2-3 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • ¼ selera (korzeń),
  • 1 cebula,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • sól (do smaku).

Jak zrobić rosół wawelski? 


Wyszoruj dokładnie ziemniaki w mundurkach. Opłucz wodą, osusz, ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę (do miękkości ziemniaków).

Obierz warzywa korzeniowe (marchewki, pietruszkę, seler) i pokrój na dość duże kawałki. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i opiecz nad palnikiem. Zachowaj łupiny - włóż je do garnka na czas gotowania do rosołu, by uzyskał piękny, złocisty kolor.

Opłucz mięso pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj na palniku o średniej mocy. Zbierz z powierzchni wody "szumowiny" i dodaj do wywaru przygotowane wcześniej warzywa. Do garnka wrzuć także listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Lekko osól wodę. Zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj wywar bez przykrycia przez około godzinę - do całkowitej miękkości mięsa i warzyw.

Przecedź wywar. Włóż do niego z powrotem marchewki, a jeśli chcesz - także kawałki mięsa. Dodaj do garnka połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Gotuj rosół jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz, dopraw dodatkowo solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj zupę oprószoną świeżą natką pietruszki i obranymi ze skórek, pokrojonymi na kawałki ziemniakami.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dodaj do ciasta na naleśniki. Będą miękkie jak puch, delikatne i elastyczne

Pulpeciki zawinięte w plastry bakłażana z dodatkiem aromatycznego sosu. Zrób koniecznie, wszyscy będą pod wrażeniem

Robi furorę, na każdej rodzinnej imprezie. Oto sałatka, która nigdy się nie znudzi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa