Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim
Kupiłeś polędwicę wieprzową, ale nie masz pomysłu na to, jakie danie z niej przygotować? Doskonałym wyborem będą mięciutkie polędwiczki w diabelskim sosie na bazie śmietany i zielonego pieprzu. Smak dania podkręca jeden wyjątkowy składnik. Taka potrawa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta.
Polędwiczki wieprzowe w diabelskim sosie z zielonego pieprzu. Sprawdzą się na odświętny obiad. Mięso duszone w sosie wychodzi niesamowicie kruche i delikatne, pieprzowy sos ciekawie podkręca jego smak i nadaje ostrości. Przepis pochodzi z programu "Rączka gotuje", gdzie Remigiusz Rączka odwiedza Podzamcze w Rabsztynie i gotuje z tamtejszym szefem kuchni.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 400 g polędwiczki wieprzowej,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki mąki pszennej.
Sos pieprzowy:
- 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- sól,
- pieprz,
- likier pomarańczowy lub sok z połówki pomarańczy.
Gotowe polędwiczki zaserwuj z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Świetnie pasować będzie tu surówka z kapusty lub buraczki.
Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Polędwiczkę wieprzową pokrój w równej grubości plastry. Każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem. Następnie mięso obtocz w mące.
Obtoczone w mące kawałki mięsa obsmaż po 2-3 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie odlej tłuszcz z patelni.
Podsmażone polędwiczki wieprzowe zalej śmietanką 30%, dodaj zielony pieprz marynowany. Sos dopraw solą i pieprzem. Na koniec wlej 2 łyżki likieru pomarańczowego lub sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Polędwiczki podduś w sosie przez kolejne 4 minuty.
Polędwiczki w diabelskim sosie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie
Złociste mini pączki karnawałowe, które wszyscy uwielbiają. Przepis jest prosty