Reklama
Reklama

Kruche mięso i wyrazisty sos. Na obiad zrób polędwiczki w sosie diabelskim

Kupiłeś polędwicę wieprzową, ale nie masz pomysłu na to, jakie danie z niej przygotować? Doskonałym wyborem będą mięciutkie polędwiczki w diabelskim sosie na bazie śmietany i zielonego pieprzu. Smak dania podkręca jeden wyjątkowy składnik. Taka potrawa sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta.

Polędwiczki wieprzowe w diabelskim sosie z zielonego pieprzu. Sprawdzą się na odświętny obiad. Mięso duszone w sosie wychodzi niesamowicie kruche i delikatne, pieprzowy sos ciekawie podkręca jego smak i nadaje ostrości. Przepis pochodzi z programu "Rączka gotuje", gdzie Remigiusz Rączka odwiedza Podzamcze w Rabsztynie i gotuje z tamtejszym szefem kuchni.

Przepis na polędwiczki w sosie diabelskim 

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 400 g polędwiczki wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki mąki pszennej.

Sos pieprzowy:

Reklama
  • 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • likier pomarańczowy lub sok z połówki pomarańczy.

Gotowe polędwiczki zaserwuj z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Świetnie pasować będzie tu surówka z kapusty lub buraczki. 

Jak zrobić polędwiczki w sosie diabelskim? 

Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Polędwiczkę wieprzową pokrój w równej grubości plastry. Każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj czosnkiem. Następnie mięso obtocz w mące.

Obtoczone w mące kawałki mięsa obsmaż po 2-3 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie odlej tłuszcz z patelni.

Podsmażone polędwiczki wieprzowe zalej śmietanką 30%, dodaj zielony pieprz marynowany. Sos dopraw solą i pieprzem. Na koniec wlej 2 łyżki likieru pomarańczowego lub sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Polędwiczki podduś w sosie przez kolejne 4 minuty.

Polędwiczki w diabelskim sosie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przepis znanego kucharza przypadł ci do gustu i teraz chcesz czegoś na słodko? Przygotuj koniecznie moczka przepis Rączka gotuje. Prosty, ale aromatyczny deser pełen bakalii możesz podać nie tylko na święta.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne