Nie wiesz, co upiec na weekend? Wypróbuj przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie
Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie jest szybkie i proste w wykonaniu. Możesz je przyrządzić w jednej misce, co sprawia, że jest idealne dla osób zabieganych i zapracowanych. Sprawdzi się także wtedy, kiedy naszli cię niespodziewani goście lub po prostu - kiedy masz ochotę na coś słodkiego do popołudniowej herbaty. Z dodatkiem soczystych śliwek stanie się ulubionym wypiekiem całej twojej rodziny.
Ciasta, czy też placki, z owocami to smakołyk, który wielu osobom kojarzy się z kuchnią babci lub mamy. Domowe wypieki z sezonowymi owocami często pojawiały się podczas sobotnich lub niedzielnych spotkań z rodziną. W przepisie, który znajdziesz w poniższym artykule, królują śliwki - pamiętaj, aby na cieście układać je zawsze skórką do dołu, dzięki czemu unikniesz zakalca. Dodatek jogurtu greckiego sprawia, że ciasto wychodzi wyjątkowo delikatne i wilgotne. Obiecujemy, że zniknie, co do ostatniego okruszka.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta ze śliwkami na oleju i jogurcie, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę, świetnie sprawdzi się tortownica o średnicy 18 cm.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 240 g jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 200 g cukru,
- 120 ml oleju,
- 3 duże śliwki lub 4-5 małych,
- 50 g siekanych migdałów,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka z 1 cytryny,
- ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 3 śliwki do dekoracji,
- migdały do posypania.
Skórkę cytrynową dodaj do miski z cukrem i rozetrzyj go w palcach, aż będzie wilgotny i mocno przesączony aromatem. Śliwki pokrój w drobną kostkę. Odstaw. W dużej misce utrzyj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj olej i jogurt. Ubijaj do połączenia składników.
Przesiej do miski suche składniki: mąkę, proszek i sól. Używając szpatułki wymieszaj całość delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj śliwki oraz migdały. Delikatnie wmieszaj je do masy. Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przenieś do niej masę. Na wierzchu, w centralnej części, połóż połówki śliwek i posyp całość migdałami.
Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wypiek przyrumienia się zbyt szybko, połóż luźno na wierzchu folię aluminiową. Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub gałką lodów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut