Reklama
Reklama

Nie wiesz, co upiec na weekend? Wypróbuj przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie jest szybkie i proste w wykonaniu. Możesz je przyrządzić w jednej misce, co sprawia, że jest idealne dla osób zabieganych i zapracowanych. Sprawdzi się także wtedy, kiedy naszli cię niespodziewani goście lub po prostu - kiedy masz ochotę na coś słodkiego do popołudniowej herbaty. Z dodatkiem soczystych śliwek stanie się ulubionym wypiekiem całej twojej rodziny.

Ciasta, czy też placki, z owocami to smakołyk, który wielu osobom kojarzy się z kuchnią babci lub mamy. Domowe wypieki z sezonowymi owocami często pojawiały się podczas sobotnich lub niedzielnych spotkań z rodziną. W przepisie, który znajdziesz w poniższym artykule, królują śliwki - pamiętaj, aby na cieście układać je zawsze skórką do dołu, dzięki czemu unikniesz zakalca. Dodatek jogurtu greckiego sprawia, że ciasto wychodzi wyjątkowo delikatne i wilgotne. Obiecujemy, że zniknie, co do ostatniego okruszka. 

Sprawdź także: Jabłka zalewam masą budyniową. Ciasto jest tak smakowite, że znika z blachy w jeden dzień

Przepis na ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta ze śliwkami na oleju i jogurcie, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę, świetnie sprawdzi się tortownica o średnicy 18 cm. 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 240 g jogurtu greckiego lub naturalnego, 
  • 200 g cukru, 
  • 120 ml oleju, 
  • 3 duże śliwki lub 4-5 małych, 
  • 50 g siekanych migdałów, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • skórka z 1 cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • 3 śliwki do dekoracji, 
  • migdały do posypania. 

Jak zrobić ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie?

Skórkę cytrynową dodaj do miski z cukrem i rozetrzyj go w palcach, aż będzie wilgotny i mocno przesączony aromatem. Śliwki pokrój w drobną kostkę. Odstaw. W dużej misce utrzyj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj olej i jogurt. Ubijaj do połączenia składników. 

Przesiej do miski suche składniki: mąkę, proszek i sól. Używając szpatułki wymieszaj całość delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj śliwki oraz migdały. Delikatnie wmieszaj je do masy. Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przenieś do niej masę. Na wierzchu, w centralnej części, połóż połówki śliwek i posyp całość migdałami. 

Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Jeśli wypiek przyrumienia się zbyt szybko, połóż luźno na wierzchu folię aluminiową. Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub gałką lodów. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta