Niedawno odkryłam przepisy na płaskie pierogi z patelni. Kutaby to hit w moim domu
Mówiąc o pierogach, zwykle mamy na myśli te tradycyjne, polskie. Ja ostatnio wypróbowałam przepis na to danie, ale w zupełnie innej odsłonie, bo prosto z Azerbejdżanu. Od tamtej pory cały czas słyszę, aby ponownie zrobić kutaby. Są przepyszne i proste do zrobienia.
Co kraj, to inna wersja pierogów. Obecne są one nie tylko w kuchni polskiej, ale też m.in. chińskiej, meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej czy właśnie azerbejdżańskiej. Wersja znad Morza Kaspijskiego różni się nie tylko wyglądem, ale zarazem smakiem.
Kutaby (qutab) to pierogi przygotowywane z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta, które powstaje na bazie mąki, wody, oleju i soli. Zostaje ono wypełnione farszem, złożone w kształt półksiężyca, a następnie usmażone na patelni z obu stron na złocisty kolor.
Kutaby to przepis na szybki, prosty i smaczny obiad. Wychodzą mięciutkie i pełne pysznego farszu. To, czym je nadziejemy, możemy dostosować pod własne gusta. Sprawdzą się zarówno nadzienia mięsne, warzywne, jak i grzybowe. W moim domu prawdziwym hitem okazały się kutaby z pieczarkami. Cały czas słyszę, żeby ponownie zrobić je na obiad.
Składniki:
- 600 g mąki,
- 250 ml wody,
- łyżka oleju,
- 500 g pieczarek,
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do miski z dodatkiem łyżeczki soli. Do mieszanki dolej wodę oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ciasto zacznij wyrabiać w dłoniach. Gdy nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji, miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, a gdy będzie ciepła, wrzuć pieczarki. Podsmażaj je do momentu, aż osiągną złoty kolor. Grzyby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Po odczekanym czasie oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj go na cienki placek. Jego połowę pokryj warstwą farszu pieczarkowego. Placek złóż na pół i pozlepiaj jego brzegi. Pierogi smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Na jedną z nich potrzeba około 2 minuty, ale należy je przewrócić, gdy tylko osiągną złoty kolor. Gotowe kubaty podawaj od razu po przyrządzeniu.
Kutaby azerbejdżańskie tradycyjnie serwuje się z jogurtem naturalnym, dodatkiem kolendry czy kopru. Można zajadać je również z sosem czosnkowym lub ziołowym. Sprawdzi się także najprostsza kwaśna śmietana. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby kutaby zjeść tak, jak polskie pierogi. Podaj je więc z podsmażoną cebulką czy skwarkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika
Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej
Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis