Niedawno odkryłam przepisy na płaskie pierogi z patelni. Kutaby to hit w moim domu
Mówiąc o pierogach, zwykle mamy na myśli te tradycyjne, polskie. Ja ostatnio wypróbowałam przepis na to danie, ale w zupełnie innej odsłonie, bo prosto z Azerbejdżanu. Od tamtej pory cały czas słyszę, aby ponownie zrobić kutaby. Są przepyszne i proste do zrobienia.
Co kraj, to inna wersja pierogów. Obecne są one nie tylko w kuchni polskiej, ale też m.in. chińskiej, meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej czy właśnie azerbejdżańskiej. Wersja znad Morza Kaspijskiego różni się nie tylko wyglądem, ale zarazem smakiem.
Kutaby (qutab) to pierogi przygotowywane z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta, które powstaje na bazie mąki, wody, oleju i soli. Zostaje ono wypełnione farszem, złożone w kształt półksiężyca, a następnie usmażone na patelni z obu stron na złocisty kolor.
Kutaby to przepis na szybki, prosty i smaczny obiad. Wychodzą mięciutkie i pełne pysznego farszu. To, czym je nadziejemy, możemy dostosować pod własne gusta. Sprawdzą się zarówno nadzienia mięsne, warzywne, jak i grzybowe. W moim domu prawdziwym hitem okazały się kutaby z pieczarkami. Cały czas słyszę, żeby ponownie zrobić je na obiad.
Składniki:
- 600 g mąki,
- 250 ml wody,
- łyżka oleju,
- 500 g pieczarek,
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiej do miski z dodatkiem łyżeczki soli. Do mieszanki dolej wodę oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ciasto zacznij wyrabiać w dłoniach. Gdy nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji, miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, a gdy będzie ciepła, wrzuć pieczarki. Podsmażaj je do momentu, aż osiągną złoty kolor. Grzyby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Po odczekanym czasie oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj go na cienki placek. Jego połowę pokryj warstwą farszu pieczarkowego. Placek złóż na pół i pozlepiaj jego brzegi. Pierogi smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Na jedną z nich potrzeba około 2 minuty, ale należy je przewrócić, gdy tylko osiągną złoty kolor. Gotowe kubaty podawaj od razu po przyrządzeniu.
Kutaby azerbejdżańskie tradycyjnie serwuje się z jogurtem naturalnym, dodatkiem kolendry czy kopru. Można zajadać je również z sosem czosnkowym lub ziołowym. Sprawdzi się także najprostsza kwaśna śmietana. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby kutaby zjeść tak, jak polskie pierogi. Podaj je więc z podsmażoną cebulką czy skwarkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm