Reklama
Reklama

Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie

Większość z nas myśli o dyni głównie jesienią. Króluje wtedy na naszych stołach w zupach kremach czy pieczona z ziołami i przyprawami. Jednak to warzywo skrywa w sobie mocne argumenty, by traktować łaskawie przez cały rok. Pijąc koktajl z dyni, wzmocnisz organizm, wspomożesz gospodarkę cukrową i lipidową. Wyniki badania krwi od razu się poprawią.

Włączenie tego warzywa do regularnej diety to sprytny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników. Najprostszym na to sposobem jest koktajl z dyni, który możesz przygotować nawet codziennie.  

Dynia powinna być popularna nie tylko jesienią 

Choć dynia króluje w sezonie jesiennym, jej walory odżywcze zasługują na miejsce w menu przez cały rok. Miąższ dyni jest lekkostrawny i relatywnie niskokaloryczny, 100 gramów to zaledwie około 30 kcal. Wiele tu oczywiście zależy od odmiany i sposobu obróbki. Warzywo zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu, ale jego ważnym atutem jest błonnik. Pomaga on zachować uczucie sytości i wspiera zdrowe trawienie. Dynia jest również źródłem licznych mikroskładników: potasu, magnezu, selenu i cynku. We wsparciu naszej odporności pomogą znajdujące się w niej witaminy A, C i E. Dynia jest o tyle wszechstronna, że można korzystać nie tylko z jej miąższu, ale również pestek. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli i pierwiastków takich jak cynk czy magnez.   

Reklama

Zaletą dyni jest również jej uniwersalność. Sprawdza się jako puree, pieczony plaster, zupa, sos czy w koktajlu. Nie do pogardzenia są również przetwory z tego warzywa, które będą zdrowym i smacznym dodatkiem do dań głównych. Dynię możesz łatwo przechowywać przez cały rok. W chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przetrwa kilka miesięcy. Po pokrojeniu w kawałki można ją również bez przeszkód mrozić.  

Dlaczego warto wprowadzić dynię do menu?

Regularne spożycie dyni przyniesie korzyści wykraczające poza prostą suplementację warzywami. Błonnik rozpuszczalny zawarty w dyni przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi. Spowalnia wchłanianie glukozy i zmniejsza skoki po posiłkach. Dzięki temu dynia może być sprzymierzeńcem osób z zaburzeniami glikemii lub cukrzycą. W aspekcie lipidowym, składniki zawarte w dyni i w jej pestkach wykazują działanie przeciwutleniające i hamujące oksydację lipoprotein LDL, co sprzyja ochronie naczyń krwionośnych. 

Badania wykazały, że sok lub ekstrakt dyni obniża całkowity cholesterol i LDL, podnosząc przy tym poziom tzw. "dobrego" cholesterolu HDL. W innym eksperymencie suplementacja pestek dyni w diecie bogatej w cholesterol przyczyniła się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia wskaźnika miażdżycowego. 

Potas, obecny w dyni w znacznych ilościach, wspiera prawidłowe ciśnienie krwi oraz pracę mięśnia sercowego. Dieta bogata w ten pierwiastek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia. Dzięki obecności antyoksydantów dynia działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Redukuje stres oksydacyjny, który jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy. Wszystko to sprawia, że to warzywo, które naprawdę warto traktować jako składnik zdrowej diety, a nie sezonowy dodatek. 

Koktajl z dyni na poprawienie wyników krwi - przepis  

Wypróbuj prosty przepis koktajl z dyni, który może wspierać metabolizm lipidów i glukozy. Oto, czego potrzebujesz: 

Składniki:  

  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni (bez dodatku cukru), 
  • 200 ml mleka roślinnego - np. migdałowego, owsianego lub krowiego, 
  • 1 łyżka nasion chia lub mielonych pestek dyni, 
  • ½ banana - dla naturalnej słodyczy, 
  • szczypta cynamonu i odrobina imbiru, 
  • (opcjonalnie) kilka kropel soku z pomarańczy lub cytryny dla orzeźwienia. 

Sposób przygotowania 

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Pij codziennie rano jako samodzielne śniadanie lub zdrową przekąskę. Najlepsze efekty przynosi regularne picie co najmniej 3-4 razy w tygodniu. 

Źródło: isostemos.lt, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | koktajle | napoje