Reklama
Reklama

Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie

Większość z nas myśli o dyni głównie jesienią. Króluje wtedy na naszych stołach w zupach kremach czy pieczona z ziołami i przyprawami. Jednak to warzywo skrywa w sobie mocne argumenty, by traktować łaskawie przez cały rok. Pijąc koktajl z dyni, wzmocnisz organizm, wspomożesz gospodarkę cukrową i lipidową. Wyniki badania krwi od razu się poprawią.

Włączenie tego warzywa do regularnej diety to sprytny sposób na dostarczenie organizmowi wartościowych składników. Najprostszym na to sposobem jest koktajl z dyni, który możesz przygotować nawet codziennie.  

Dynia powinna być popularna nie tylko jesienią 

Choć dynia króluje w sezonie jesiennym, jej walory odżywcze zasługują na miejsce w menu przez cały rok. Miąższ dyni jest lekkostrawny i relatywnie niskokaloryczny, 100 gramów to zaledwie około 30 kcal. Wiele tu oczywiście zależy od odmiany i sposobu obróbki. Warzywo zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu, ale jego ważnym atutem jest błonnik. Pomaga on zachować uczucie sytości i wspiera zdrowe trawienie. Dynia jest również źródłem licznych mikroskładników: potasu, magnezu, selenu i cynku. We wsparciu naszej odporności pomogą znajdujące się w niej witaminy A, C i E. Dynia jest o tyle wszechstronna, że można korzystać nie tylko z jej miąższu, ale również pestek. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli i pierwiastków takich jak cynk czy magnez.   

Reklama

Zaletą dyni jest również jej uniwersalność. Sprawdza się jako puree, pieczony plaster, zupa, sos czy w koktajlu. Nie do pogardzenia są również przetwory z tego warzywa, które będą zdrowym i smacznym dodatkiem do dań głównych. Dynię możesz łatwo przechowywać przez cały rok. W chłodnym, suchym i ciemnym miejscu przetrwa kilka miesięcy. Po pokrojeniu w kawałki można ją również bez przeszkód mrozić.  

Dlaczego warto wprowadzić dynię do menu?

Regularne spożycie dyni przyniesie korzyści wykraczające poza prostą suplementację warzywami. Błonnik rozpuszczalny zawarty w dyni przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi. Spowalnia wchłanianie glukozy i zmniejsza skoki po posiłkach. Dzięki temu dynia może być sprzymierzeńcem osób z zaburzeniami glikemii lub cukrzycą. W aspekcie lipidowym, składniki zawarte w dyni i w jej pestkach wykazują działanie przeciwutleniające i hamujące oksydację lipoprotein LDL, co sprzyja ochronie naczyń krwionośnych. 

Badania wykazały, że sok lub ekstrakt dyni obniża całkowity cholesterol i LDL, podnosząc przy tym poziom tzw. "dobrego" cholesterolu HDL. W innym eksperymencie suplementacja pestek dyni w diecie bogatej w cholesterol przyczyniła się do poprawy profilu lipidowego i obniżenia wskaźnika miażdżycowego. 

Potas, obecny w dyni w znacznych ilościach, wspiera prawidłowe ciśnienie krwi oraz pracę mięśnia sercowego. Dieta bogata w ten pierwiastek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia. Dzięki obecności antyoksydantów dynia działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Redukuje stres oksydacyjny, który jest jednym z głównych czynników rozwoju miażdżycy. Wszystko to sprawia, że to warzywo, które naprawdę warto traktować jako składnik zdrowej diety, a nie sezonowy dodatek. 

Koktajl z dyni na poprawienie wyników krwi - przepis  

Wypróbuj prosty przepis koktajl z dyni, który może wspierać metabolizm lipidów i glukozy. Oto, czego potrzebujesz: 

Składniki:  

  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni (bez dodatku cukru), 
  • 200 ml mleka roślinnego - np. migdałowego, owsianego lub krowiego, 
  • 1 łyżka nasion chia lub mielonych pestek dyni, 
  • ½ banana - dla naturalnej słodyczy, 
  • szczypta cynamonu i odrobina imbiru, 
  • (opcjonalnie) kilka kropel soku z pomarańczy lub cytryny dla orzeźwienia. 

Sposób przygotowania 

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką konsystencję. Pij codziennie rano jako samodzielne śniadanie lub zdrową przekąskę. Najlepsze efekty przynosi regularne picie co najmniej 3-4 razy w tygodniu. 

Źródło: isostemos.lt, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienią piję zamiast porannej kawy. Mam więcej energii i lepszą koncentrację

Zawsze dodaję do jesiennej zupy z dyni. Nie tylko podbija smak, ale łagodzi stany zapalne i działa przeciwwirusowo

Roladki z bakłażana na imprezę lub kolację. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | koktajle | napoje