Reklama
Reklama

Niekwestionowany hit każdej imprezy. Sałatka gyros mieszana uda się każdemu

Ta sałatka to popisowe danie wielu pań domu, bez którego nie może obyć się żadna impreza rodzinna, urodziny, czy imieniny. W klasycznym przepisie składniki układa się warstwowo, jednak w tej recepturze na sałatkę gyros mieszaną pomija się ten krok. Jeśli lubisz połączenie dobrze przyprawionego kurczaka, kapusty pekińskiej i chrupiących warzyw, koniecznie spróbuj ją przygotować.

Sałatka gyros mieszana to nieco odmieniona i urozmaicona wersja tego imprezowego dania. Wypróbuj, a na pewno zagości na stałe w twoim menu. W tradycyjnym przepisie przyprawione filety z kurczaka należy usmażyć, w tej wersji wystarczy upiec je w piekarniku. Nie zabraknie tu także chrupiących warzyw, oprócz czerwonej i żółtej papryki, cebuli i kapusty pekińskiej, możesz dołożyć inne ulubione składniki. Świetnie pasować będzie tu kukurydza lub groszek konserwowy, marynowane pieczarki, oliwki lub suszone pomidory. Wszystko zależy od twoich preferencji. 

Sprawdź także: Mistrzowska sałatka Biała Dama. Świetny sposób na wykorzystanie resztek

Przepis na sałatkę gyros mieszaną 

W sałatce gyros mieszanej nie może zabraknąć sosu na bazie majonezu, jogurtu i keczupu. Aby urozmaicić jego smak, dorzucono tu niestandardowy składnik, czyli tarty chrzan, który świetnie komponuje się z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. 

Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g filetów z kurczaka, 
  • 100 g sera żółtego, 
  • 3 ogórki kiszone, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 cebula, 
  • 1 kapusta pekińska, 
  • 2 łyżki przyprawy gyros, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • świeży szczypiorek do podania, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. 

Sos: 

  • 4 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 mała łyżeczka tartego chrzanu, 
  • 1 mała łyżeczka ketchupu, 
  • odrobina koperku. 

Jak zrobić sałatkę gyros mieszaną?

Filety z kurczaka oprósz przyprawą gyros, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. 

W tym czasie przygotuj resztę składników. Kapustę pekińską drobno posiekaj. Ogórki kiszone, paprykę żółtą i czerwoną pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, ser żółty też. Przełóż wszystko do dużej miski. Mięso pokrój na drobniejsze części, kiedy będzie ostudzone. Włóż do miski. 

Składniki na sos wymieszaj w misce. Powinien mieć gładką konsystencję. Dodaj do miski z sałatką i dobrze wszystko wymieszaj. Możesz doprawić solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Aby smaki się przegryzły to włóż sałatkę gyros mieszaną do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.  

Sałatkę przed podaniem posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem. Możesz też wmieszać go w pozostałe składniki. 

Źródła: terazgotuje.pl


Zobacz też:

Lamingtony są lepsze niż sklepowe ciastka. Mają nawet swoje święto narodowe

Na Wszystkich Świętych podam nietypową przekąskę rybną. Rodzina ją uwielbia

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki