Mistrzowska sałatka Biała Dama. Świetny sposób na wykorzystanie resztek
Jeśli po poprzednim obiedzie zostało ci mięso z rosołu i trochę ugotowanych ziemniaków, to zdecydowanie powinieneś przygotować sałatkę Biała Dama. Nie tylko apetycznie prezentuje się na stole, ale też przepysznie smakuje. Wychodzi soczysta i niezwykle sycąca. Jest bardzo uniwersalna - pasuje zarówno na elegancką uroczystość z bliskimi, jak i codzienną kolację.
Sałatki kojarzą się najczęściej z feerią kolorów. Ciekawą i jakże smakowitą odmianą od tego stereotypu jest sałatka Biała Dama, w której - jak sama nazwa wskazuje - dominują odcienie bieli. Ze względu na walory kolorystyczne przekąska może elegancko prezentować się na stole w różnych okolicznościach, np. podczas obiadu z okazji Pierwszej Komunii czy podczas zimowych uroczystości.
Sałatka jest też odpowiednim wyborem dla osób na "białej diecie" po wybielaniu zębów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, Biała Dama może posłużyć za sycący, pełnowartościowy posiłek - zwłaszcza jeśli biel przełamie się odrobiną świeżej zieleniny. Zaletą sałatki jest także to, że pozwala wykorzystać mięso z rosołu. Można też użyć do niej ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 300 g kurczaka z rosołu,
- 200 g sera typu feta,
- mała cebula perłowa,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
- łyżka majonezu,
- mały ząbek czosnku,
- sól, biały pieprz (do smaku),
- garść świeżych ziół (opcjonalnie).
Sposób wykonania:
Umyj ziemniaki (jeśli nie korzystasz z już ugotowanych). Ugotuj w łupinach al dente (ziemniaki mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać) w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz. Pokrój w dość dużą kostkę.
Podziel mięso z kurczaka na kawałki - takiej wielkości, jak cząstki ziemniaków. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser. Cebulę drobno posiekaj.
Połącz w misce wszystkie pokrojone składniki sałatki. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem możesz oprószyć sałatkę świeżymi, posiekanymi ziołami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem