Reklama
Reklama

Mistrzowska sałatka Biała Dama. Świetny sposób na wykorzystanie resztek

Jeśli po poprzednim obiedzie zostało ci mięso z rosołu i trochę ugotowanych ziemniaków, to zdecydowanie powinieneś przygotować sałatkę Biała Dama. Nie tylko apetycznie prezentuje się na stole, ale też przepysznie smakuje. Wychodzi soczysta i niezwykle sycąca. Jest bardzo uniwersalna - pasuje zarówno na elegancką uroczystość z bliskimi, jak i codzienną kolację.

Sałatka Biała Dama

Sałatki kojarzą się najczęściej z feerią kolorów. Ciekawą i jakże smakowitą odmianą od tego stereotypu jest sałatka Biała Dama, w której - jak sama nazwa wskazuje - dominują odcienie bieli. Ze względu na walory kolorystyczne przekąska może elegancko prezentować się na stole w różnych okolicznościach, np. podczas obiadu z okazji Pierwszej Komunii czy podczas zimowych uroczystości. 

Sałatka jest też odpowiednim wyborem dla osób na "białej diecie" po wybielaniu zębów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, Biała Dama może posłużyć za sycący, pełnowartościowy posiłek - zwłaszcza jeśli biel przełamie się odrobiną świeżej zieleniny. Zaletą sałatki jest także to, że pozwala wykorzystać mięso z rosołu. Można też użyć do niej ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.

Sałatka Biała Dama - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g kurczaka z rosołu,
  • 200 g sera typu feta,
  • mała cebula perłowa, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • łyżka majonezu,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól, biały pieprz (do smaku),
  • garść świeżych ziół (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Umyj ziemniaki (jeśli nie korzystasz z już ugotowanych). Ugotuj w łupinach al dente (ziemniaki mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać) w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz. Pokrój w dość dużą kostkę.  

Podziel mięso z kurczaka na kawałki - takiej wielkości, jak cząstki ziemniaków. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser. Cebulę drobno posiekaj. 

Połącz w misce wszystkie pokrojone składniki sałatki. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem możesz oprószyć sałatkę świeżymi, posiekanymi ziołami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ziemniaki | kurczak