Reklama
Reklama

Mistrzowska sałatka Biała Dama. Świetny sposób na wykorzystanie resztek

Jeśli po poprzednim obiedzie zostało ci mięso z rosołu i trochę ugotowanych ziemniaków, to zdecydowanie powinieneś przygotować sałatkę Biała Dama. Nie tylko apetycznie prezentuje się na stole, ale też przepysznie smakuje. Wychodzi soczysta i niezwykle sycąca. Jest bardzo uniwersalna - pasuje zarówno na elegancką uroczystość z bliskimi, jak i codzienną kolację.

Sałatka Biała Dama

Sałatki kojarzą się najczęściej z feerią kolorów. Ciekawą i jakże smakowitą odmianą od tego stereotypu jest sałatka Biała Dama, w której - jak sama nazwa wskazuje - dominują odcienie bieli. Ze względu na walory kolorystyczne przekąska może elegancko prezentować się na stole w różnych okolicznościach, np. podczas obiadu z okazji Pierwszej Komunii czy podczas zimowych uroczystości. 

Sałatka jest też odpowiednim wyborem dla osób na "białej diecie" po wybielaniu zębów. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, Biała Dama może posłużyć za sycący, pełnowartościowy posiłek - zwłaszcza jeśli biel przełamie się odrobiną świeżej zieleniny. Zaletą sałatki jest także to, że pozwala wykorzystać mięso z rosołu. Można też użyć do niej ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.

Reklama

Sałatka Biała Dama - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g kurczaka z rosołu,
  • 200 g sera typu feta,
  • mała cebula perłowa, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%),
  • łyżka majonezu,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól, biały pieprz (do smaku),
  • garść świeżych ziół (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Umyj ziemniaki (jeśli nie korzystasz z już ugotowanych). Ugotuj w łupinach al dente (ziemniaki mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać) w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz. Pokrój w dość dużą kostkę.  

Podziel mięso z kurczaka na kawałki - takiej wielkości, jak cząstki ziemniaków. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser. Cebulę drobno posiekaj. 

Połącz w misce wszystkie pokrojone składniki sałatki. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj sałatkę z sosem. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem możesz oprószyć sałatkę świeżymi, posiekanymi ziołami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ziemniaki | kurczak