Reklama
Reklama

Niepozorny jabłecznik. Ciasto Szaraczek przyda się na każdą okazję

Ciasto Szaraczek, choć sugeruje tak jego nazwa, to wcale nie jest przeciętniak wśród deserów. To prawda, że robi się go z prostych składników i w łatwy sposób, ale w smaku wychodzi zachwycający. Jabłkowe ciasto kryje jeden sekretny składnik, który pojawia się zamiast tradycyjnego cukru.

Ciasto Szaraczek - co to jest?

Ciasto Szaraczek to łatwe i pyszne ciasto jabłkowe, słodzone syropem klonowym zamiast klasycznego cukru. Dzięki temu jest zdrowsze, a jednocześnie wciąż słodkie i aromatyczne. Będzie idealnym wypiekiem na codzienny deser czy niespodziewaną wizytę gości. Świetnie komponuje się z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Zobacz, jak prosto jest przygotować taki deser.

Ciasto Szaraczek - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej, 
  • 180 g masła 82%, 
  • 180 ml syropu klonowego, 
  • 180 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 jędrne, twarde i soczyste jabłka, 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

1) Masło rozpuść i ostudź. 

2) Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę. 

3) W misce wymieszaj razem syrop klonowy, masło, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez kilka minut, do momentu otrzymania gładkiej mieszanki. 

4) W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. 

5) Wsyp suche składniki do mokrych, a następnie miksuj wszystko na niskich obrotach przez ok. minutę, do wchłonięcia mąki. 

6) Wsyp pokrojone jabłka i całość wymieszaj delikatnie szpatułką. 

7) Masę przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 20x30 cm. Wyrównaj. 

8) Blachę włóż do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. 

9) Ciasto Szaraczek wyjmij z formy i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Deser podawaj po całkowitym ostygnięciu, najlepiej z dodatkiem cukru pudru lub bitej śmietany. Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do tygodnia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad

Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało

Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze