Niepozorny jabłecznik. Ciasto Szaraczek przyda się na każdą okazję
Ciasto Szaraczek, choć sugeruje tak jego nazwa, to wcale nie jest przeciętniak wśród deserów. To prawda, że robi się go z prostych składników i w łatwy sposób, ale w smaku wychodzi zachwycający. Jabłkowe ciasto kryje jeden sekretny składnik, który pojawia się zamiast tradycyjnego cukru.
Ciasto Szaraczek to łatwe i pyszne ciasto jabłkowe, słodzone syropem klonowym zamiast klasycznego cukru. Dzięki temu jest zdrowsze, a jednocześnie wciąż słodkie i aromatyczne. Będzie idealnym wypiekiem na codzienny deser czy niespodziewaną wizytę gości. Świetnie komponuje się z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Zobacz, jak prosto jest przygotować taki deser.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 180 g masła 82%,
- 180 ml syropu klonowego,
- 180 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 jędrne, twarde i soczyste jabłka,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
1) Masło rozpuść i ostudź.
2) Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
3) W misce wymieszaj razem syrop klonowy, masło, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez kilka minut, do momentu otrzymania gładkiej mieszanki.
4) W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
5) Wsyp suche składniki do mokrych, a następnie miksuj wszystko na niskich obrotach przez ok. minutę, do wchłonięcia mąki.
6) Wsyp pokrojone jabłka i całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
7) Masę przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem o wymiarach 20x30 cm. Wyrównaj.
8) Blachę włóż do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
9) Ciasto Szaraczek wyjmij z formy i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Deser podawaj po całkowitym ostygnięciu, najlepiej z dodatkiem cukru pudru lub bitej śmietany. Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do tygodnia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Takich mielonych teściowa na pewno nie jadła. To będzie popisowe danie na niedzielny obiad
Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało
Puszysta babka cytrynowa z czekoladową polewą. Idealne ciasto na walentynki