Reklama
Reklama

Niesamowicie miękkie i puszyste, do kawy i herbaty idealne. Ciasto tak proste, że z jego zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko

Masz ochotę na miękkie, puszyste, domowe ciasto, ale brak ci czasu na skomplikowane wypieki? Upiecz szybki placek z rabarbarem. Udaje się niezawodnie, a jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut.

Czasami odstraszają mnie skomplikowane przepisy - mam ochotę na jakiś deser, ale nie chcę spędzać dużo czasu na jego przygotowaniu. Dlatego lubię proste propozycje jak ten szybki placek z rabarbarem. Minimum pracy, maksimum przyjemności. Słodycz i kwaskowatość rabarbaru sprawiają, że nie mogę zapomnieć o tym smaku. To pyszne ciasto, idealne do kawy i herbaty - w sezonie nie wyobrażam sobie go nie zrobić.

Szybki placek z rabarbarem - lista składników

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 80 g skrobi ziemniaczanej,  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 5 jajek (rozmiar M), 
  • 180 g cukru,  
  • 230 ml oleju.  

Składniki na kruszonkę: 

  • 90 g mąki pszennej, 
  • 50 g masła, 
  • 50 g cukru. 

Dodatkowo: 

  • 400 g rabarbaru,  
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • cukier puder (do dekoracji).  

Szybki placek z rabarbarem - jak go zrobić?

Ogrzej do temperatury pokojowej wszystkie składniki. 

Umyj rabarbar, pokrój w kostkę i zasyp cukrem trzcinowym. 

Połącz w misce składniki na kruszonkę i rozetrzyj palcami na proszek. Włóż do lodówki. 

Przesiej przez sitko mąkę, skrobię (przeznaczone na ciasto) i proszek do pieczenia. 

Mikserem na najwyższych obrotach utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. 

Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do masy olej. 

Wyłącz mikser. Partiami dodaj do masy produkty sypkie, mieszając ciasto szpatułką – tylko do połączenia składników. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto.  

Oprósz rabarbar skrobią ziemniaczaną i rozłóż równomiernie na cieście. Wierzch ciasta przysyp kruszonką. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, oprósz je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Naturalny napój energetyczny. Pij codziennie rano zamiast kawy, siły szybko wrócą

Prosty, kremowy sernik z brzoskwiniami. Zamiast twarogu użyj tego sera

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Każdy prosi o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery