Niespodzianka na Dzień Matki. Połączenie sernika i najlepszej czekolady
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki, jeżeli jeszcze nie przygotowałeś żadnego prezentu przychodzimy z pomocą. Każda mama będzie zachwycona własnoręcznie przygotowanym słodkim upominkiem, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź, jak zrobić trufle sernikowe na Dzień Matki.
Jednym z najpopularniejszych prezentów na Dzień Matki są oczywiście słodycze. W sklepach często sięgamy po bombonierki, praliny, czy czekolady. W ich składzie często znajduje się sporo cukru oraz kiepskiej jakości tłuszcze, np. olej palmowy. Jeżeli chcesz przygotować niespodziankę na Dzień Matki, warto postawić na zdrowszą, domową alternatywę. Trufle sernikowe to genialny prezent, który z pewnością jej zasmakuje.
Sprawdź także: Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam
Oprócz słodyczy, podczas dnia mamy obdarowujemy ją oczywiście kwiatami. Popularnymi upominkami obok bukietu ulubionych róż, czy tulipanów, są także biżuteria lub perfumy. Jeżeli jednak twoja mama jest wielbicielką słodkich upominków, możesz zrobić dla niej prezent od serca. Domowe czekoladki i trufle, sprawdzą się tu idealnie.
Jeżeli z okazji Dnia Matki organizujecie spotkanie przy kawie lub herbacie, doskonałym pomysłem będzie przygotowanie tortu, w maju najlepiej sprawdzi się ten truskawkowy. Zrób biszkopt, przepis na niego znajdziesz w naszym artykule: Sposoby na idealny biszkopt. Wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca. Przekrój go na trzy części, każdą z nich nasącz ulubionym likierem lub mocną, słodką herbatą. Następnie przygotuj krem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cukru pudru. Koniecznie dodaj do niego świeże truskawki, mogą być pokrojone, lub w postaci musu. Przełóż biszkopty masą, wierzch tortu udekoruj świeżymi owocami oraz listkami mięty. Każda mama będzie zachwycona.
Doskonale sprawdzą się również tarty z kruchego ciasta z różnego rodzaju kremami, a także klasyczny sernik, czy szarlotka. Jeżeli chcesz upichcić coś słodkiego, ale brakuje ci czasu, kup w sklepie gotowe ciasto francuskie. Wystarczy pokroić je na kawałki, na środek dodać ulubione nadzienie, np. owoce, dżem, podprażone jabłka z cynamonem lub czekoladę. Następnie zawiń ciasto tak, aby dodatki schowały się do środka. Sklej brzegi ciasta, żeby nic nie wydostało się z wewnątrz. Posmaruj ciasteczka rozbełtanym jajkiem i upiecz je na złoty kolor. Prawda, że proste?
Czas przejść do przepisu na trufle sernikowe na Dzień Matki. Przygotuj:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżek ulubionego słodzika, np. erytrytolu, stewii, ksyliotlu,
- 50 g ciasteczek owsianych, najlepiej tych bez cukru,
- 150 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao,
- Wiórki kokosowe lub ulubione orzechy do dekoracji.
Zacznij od zmielenia twarogu, następnie przełóż go do miski. Dodaj także masło orzechowe oraz słodzik, zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie wsyp pokruszone w kawałki ciastka, pamiętaj, aby nie były rozdrobione na piasek, powinny być wyczuwalne. Na tacce lub dużej desce do krojenia połóż papier do pieczenia, następnie ułóż na niej uformowane kuleczki. Odstaw całość na pół godziny do lodówki. Czekoladę połam na kostki, włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zanurz w niej trufle, na koniec posyp pokruszonymi orzeszkami lub wiórkami kokosa. Odstaw trufle do lodówki. Koniecznie przełóż je do ładnego kartonika, prezent na Dzień Matki gotowy!
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty