Reklama
Reklama

Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy

Sprytne gospodynie wiedzą, że końcówka października to świetny moment, aby rozpocząć gromadzenie przepisów na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Jeśli w tym roku oprócz standardowego makowca, piernika, czy sernika, chcesz zrobić coś specjalnego, koniecznie zerknij na nasze ciasto Śnieżne Zaspy. Jest pyszne, proste, a w dodatku elegancko prezentuje się na stole.

Ciasto Śnieżne Zaspy jest delikatne, efektowne i wyjątkowo kremowe. Chociaż na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, bardzo łatwo je wykonać. Wszystko dzięki gotowym arkuszom ciasta francuskiego, które znacznie usprawniają pracę. Chrupiące blaty doskonale komponują się z kremem waniliowym, który dzięki dodatkowi ziaren wanilii, miodu, żółtek i masła ma świetną konsystencję i głęboki smak. Do dekoracji warto użyć rękawa cukierniczego, dzięki czemu deser będzie prezentował się pięknie. Idealnie sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole.

Reklama

Sprawdź także: Najlepsze ciasto pomarańczowe, jakie jadłam. Zawsze robię na święta, znika jako pierwsze

Przepis na ciasto Śnieżne Zaspy 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować.

  • 2 arkusze ciasta francuskiego 
  • 1 żółtko 
  • 30 ml śmietanki 30 proc. 

Składniki na krem waniliowy: 

  • 1 litr mleka,  
  • 2 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu), 
  • 200 g żółtek, 
  • 300 g cukru, 
  • 40 g skrobi kukurydzianej, 
  • 500 g miękkiego masła, 
  • 25 g wcześniej namoczonej żelatyny, 
  • 80 g miodu. 

Jak zrobić ciasto Śnieżne Zaspy? 

Rozwiń ciasto francuskie i wyłóż nim dwie duże blachy od piekarnika. W miseczce wymieszaj żółtko ze śmietanką i posmaruj pędzelkiem wierzch ciasta. Przykryj każdy arkusz blachą do pieczenia (aby nie wyrósł). Piecz w 200°C do zezłocenia. Powtórz to samo z drugim arkuszem - uzyskasz dwa blaty. 

Przygotuj krem waniliowy. Wlej mleko do dużego rondla. Laski wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nasiona i dodaj do mleka wraz z laskami. Zagotuj. 

W dużej misce ubij żółtka z cukrem i skrobią na jasną, puszystą masę. Powoli wlewaj gorące mleko waniliowe, cały czas mieszając. Przelej masę do rondla i zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy osiągnie gęstą, budyniową konsystencję, zdejmij z ognia. Przelej do miski i odstaw aż ostygnie. 

Pokrój masło w małe kostki. Do ciepłego kremu dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.  

Stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas ucierając. Gdy krem zgęstnieje, dodaj miód i ponownie wymieszaj. Odstaw, aż lekko przestudzi się i zacznie trzymać formę. 

Krem podziel na dwie części. 

Pierwszą część wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego. Przykryj drugim blatem. Na wierzch rozsmaruj drugą część kremu (możesz użyć rękawa cukierniczego dla dekoracji). 

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sernik lekki i puszysty jak wiosenny obłok. Nigdy nie opada ani nie pęka

To będzie grudniowy hit. Tak dobre, jak pierniczki, ale zrobisz znacznie szybciej

Danie z królestwa śledzi. Wypróbuj na andrzejki, w święta zrobisz podwójną porcję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta