Reklama
Reklama

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

Sałatka Colesław to prawdziwy obiadowy klasyk. Surówka łącząca smak kapusty i marchwi, idealnie dopełnia smak wielu mięsnych dań głównych. Ostatnio spróbowałam ją zmodyfikować i wyszła prawdziwa bomba. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam. Spróbowałam raz i już nie chcę wracać do starej wersji.

Colesław - najsłynniejsza surówka obiadowa

Ta surówka znana jest ona na całym świecie. Według niektórych źródeł Colesław może wywodzić się ze starożytnego Rzymu i nawiązywać do sztuki kulinarnej wykorzystywanej przez tę cywilizację. Jej nazwa nawiązuje za to do słowa "koolsla", będącego skrótem od “koolsalade", co w języku niderlandzkim oznacza “surówkę z kapusty".

Tradycyjnie w colesławie znajdziemy poszatkowana białą kapustę, marchew i cebulę. Do takiej mieszanki warzyw dodaje się sos ze śmietany, majonezu, wzbogacony niejednokrotnie o musztardę lub ocet. Z ziół oryginalnie wybiera się koperek albo natkę pietruszki. Często ta kompozycja jest modyfikowana i dodaje się do niej np. jabłko czy inne rodzaje kapusty. 

Sprawdź także: Jesienią i zimą powinna być na talerzu kilka razy w tygodniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża "zły" cholesterol

Colesław z czerwoną kapustą - przepis

Ostatnio u mnie na obiedzie pojawił się colesław, ale nie taki zwykły, bo z czerwonej kapusty. Aby nadal zachować nutkę tradycji, w surówce połączyłam czerwoną główkę z białą. Całość jest tak pyszna, odświeżająca i wyróżniająca się, że już nie chcę wracać do starej, wszystkim dobrze znanej wersji. Dodatkowo całości charakteru dodają prażone orzeszki. To coś dla prawdziwych koneserów.

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty, 
  • 1/4 główki białej kapusty, 
  • 1 marchewka, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • garść orzeszków ziemnych, 
  • sól,
  • pieprz.

Oba rodzaje kapusty oczyść, a następnie poszatkuj w cienkie paski. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Tak przygotowane warzywa umieść w jednej, dużej misce i wymieszaj je ze sobą.

W osobnym naczyniu połącz majonez, śmietanę, ocet, cukier, sól oraz pieprz. Gotowy sos przelej do dużej miski i dokładnie wymieszaj, do momentu aż warzywa będą nim całkowicie pokryte. Colesława wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny

Po tym czasie na patelni upraż garść orzeszków ziemnych. Gdy osiągną złocisto-brązowy kolor, posyp nimi wierzch surówki obiadowej. Gotowego colesława z czerwonej kapusty podawaj zaraz po udekorowaniu go orzeszkami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy przepis na naleśniki na krokiety. Wychodzą elastyczne i nie rozrywają się, podczas zawijania

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad