Jesienią i zimą powinna być na talerzu kilka razy w tygodniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża "zły" cholesterol
Kiszona kapusta to tradycyjny składnik w polskiej kuchni, wykorzystywany jako surówka lub dodatek do wielu dań. Warto ją włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na pyszny smak, ale również właściwości zdrowotne. Przekonaj się, w jaki sposób może wesprzeć organizm, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kiszoną kapustę szczególnie doceniamy w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ma ona pozytywny wpływ nie tylko na układ odpornościowy. Przekonaj się, w jaki sposób wspiera cały organizm.
Kiszenie warzyw to proces konserwowania żywności, który popularny jest praktycznie na całym świecie. Metoda ta była znana w starożytności, a kiszoną kapustę pierwsi lekarze wykorzystywali do leczenia bezsenności, dolegliwości ze strony układu pokarmowego czy chorób płuc. Żeglarze w XVII wieku leczyli nią z kolei szkorbut.
Do Europy dotarła dopiero w średniowieczu, kiedy odkryto, że kiszone jedzenie zachowuje świeżość na dłużej i ma unikatowy smak. Jako że kapusta była wówczas jednym z podstawowych warzyw w diecie, przechowywanie jej w formie kiszonej stało się niezwykle popularne.
W Polsce kapustę również kisiło się od średniowiecza. Rozwój tej techniki można było jednak zaobserwować w XVII i XVIII wieku, kiedy zaczęto rozróżniać różne techniki kiszenia, a różne regiony uzyskiwały kapustę o odmiennym smaku czy konsystencji.
Dzisiaj kapusta kiszona jest doceniana, szczególnie w okresie zimowym. Przygotowujemy z niej bigos, kapuśniak czy świąteczne pierogi. Często pojawia się również w formie dodatku do obiadu, jako że idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs.
Właściwości kapusty kiszonej wynikają z procesu fermentacji, któremu poddawane jest warzywo. W wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, cukry, jak sacharoza, glukoza i fruktoza przekształcane są w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Dodatkowo kapusta kiszona zawiera szereg cennych składników odżywczych, jak żelazo, selen, mangan, wapń, magnez, siarka, sód, potas i witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K. Znajdziemy w niej także sporą porcję błonnika.
Kapusta kiszona doceniana jest zimą, ze względu na jej pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Dzięki dużej dawce witaminy C działa jako antyoksydant i bierze udział w syntezie krwinek czerwonych. Zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego, przez co polecana jest osobom, które cierpią na anemię.
Dzięki obecności bakterii mlekowych kapusta kiszona ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Wspiera zdrowie mikroflory jelitowej, zapobiega zaparciom oraz niestrawności. Z kolei błonnik zapewnia zwiększone uczucie sytości po posiłku i zapobiega nagłym skokom cukru. Dodatkowo wykazuje korzystne działanie na układ krążenia i zapobiega występowaniu jego chorób. Spożywanie jej może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Kolejną zaletą jest jej działanie przeciwzapalne, dzięki któremu zapobiega występowaniu wrzodów żołądka i pomaga w walce ze zgagą. Spożywanie jej może też zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów w przyszłości.
Niestety nie każdy może cieszyć się zaletami jedzenia kapusty. Ze względu na jej kwaśność powinny unikać jej osoby chorujące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, jako że może nasilać jej objawy. Podobnie zadziała w przypadku osób, cierpiących na zgagę oraz refluks żołądkowy.
Kiszona kapusta jako produkt fermentowany może być ciężkostrawna dla osób, które cierpią na nadwrażliwość jelit oraz zespół jelita wrażliwego. Jedzenie jej może przyczynić się do występowania wzdęć, gazów oraz bólów brzucha.
Uważać na nią powinny osoby z nadciśnieniem oraz cierpiące na choroby nerek. Wynika to ze sporej zawartości soli, którą znajdziemy szczególnie w produktach ze sklepowej półki. W tym przypadku nadmiar sodu w diecie może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i innych negatywnych konsekwencji.
Kiszona kapusta to uniwersalny składnik, który bardzo prosto włączyć do swojego jadłospisu. Wykorzystywana jest w wielu daniach kuchni polskiej. Warto przygotować ją w najprostszej formie jako surówka do obiadu. Możemy przyrządzić z niej pyszny tradycyjny bigos czy wymieszać z makaronem, aby uzyskać łazanki. Wiele osób lubi placki z jej dodatkiem - wystarczy wmieszać kapustę do ciasta i usmażyć je jak zwykle.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Wystarczy dodać łyżeczkę do porannej kawy, serce będzie wdzięczne. I talia się wysmukli
Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę