Niezwykle apetyczny deser. Ciasto latino rozkocha w sobie każdego
Nie masz wprawy w pieczeniu tortów, a chcesz samodzielnie przygotować urodzinowy poczęstunek? Ciasto latino na pewno ci się uda i będzie efektownie prezentować się ze świeczkami. Wychodzi leciutkie i pełne przenikających się wzajemnie smaków.
Muzyka czy tańce latynoskie są wyjątkowo gorące i kojarzą się z wakacyjną zabawą. Nic więc dziwnego, że ciasto latino również pasuje na lato i kusi już samym wyglądem. Choć prezentuje się apetycznie, to jego przygotowanie wcale nie sprawi ci trudności.
Delikatne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady przełożone jest puszystym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. W deserze nie może zabraknąć jeszcze soczystej wiśniowej frużeliny, przełamującej dość klasyczne czekoladowo-śmietankowe połączenie.
Tradycyjna forma podania wypieku sprawia, że ciasto latino wygląda jak tort i może go zastąpić na wielu uroczystościach. Po przekrojeniu widać piękne warstwy ciemnego blatu i lekkiej pianki. Koloru dodaje owocowy mus.
Jak zrobić ciasto latino? Przepis na deser na lato wymaga przygotowania ciasta, kremu i frużeliny. Na początku zaopatrz się w niezbędne składniki, a potem postępuj krok po kroku według sprawdzonej receptury.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki tortowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na frużelinę:
- 150 g wydrylowanych wiśni
- 50 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- cukier puder (do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: roztop pokruszoną czekoladę (w rondelku albo w kuchence mikrofalowej). Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj po kolei żółtka oddzielone od białek. Połącz uzyskaną masę z przestudzoną czekoladą. W osobnym naczyniu połącz produkty sypkie - mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Przesiej je przez sitko do masy i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 blaty.
Zrób frużelinę: w rondelku zasyp wiśnie cukrem. Podgrzej na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Gdy wiśnie zmiękną, a cukier się rozpuści, zagotuj zawartość rondelka. Przesiej do niej skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia (mieszaj co pewien czas).
Czas na przyrządzenie kremu: przełóż do miski mocno schłodzone mascarpone i śmietanę. Ubij na gęsty krem, stopniowo zwiększając obroty miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Jeśli chcesz, możesz ustabilizować krem żelatyną. Rozpuść ją wówczas w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną wmieszaj do kremu.
Złóż ciasto latino: gotowym kremem przełóż blaty ciasta, otynkuj je z wierzchu i wstaw do lodówki. Gdy wierzchnia warstwa kremu stężeje, rozprowadź na niej frużelinę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut