Reklama
Reklama

Niezwykle apetyczny deser. Ciasto latino rozkocha w sobie każdego

Nie masz wprawy w pieczeniu tortów, a chcesz samodzielnie przygotować urodzinowy poczęstunek? Ciasto latino na pewno ci się uda i będzie efektownie prezentować się ze świeczkami. Wychodzi leciutkie i pełne przenikających się wzajemnie smaków.

Muzyka czy tańce latynoskie są wyjątkowo gorące i kojarzą się z wakacyjną zabawą. Nic więc dziwnego, że ciasto latino również pasuje na lato i kusi już samym wyglądem. Choć prezentuje się apetycznie, to jego przygotowanie wcale nie sprawi ci trudności.

Prawie jak tort

Delikatne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady przełożone jest puszystym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. W deserze nie może zabraknąć jeszcze soczystej wiśniowej frużeliny, przełamującej dość klasyczne czekoladowo-śmietankowe połączenie. 

Tradycyjna forma podania wypieku sprawia, że ciasto latino wygląda jak tort i może go zastąpić na wielu uroczystościach. Po przekrojeniu widać piękne warstwy ciemnego blatu i lekkiej pianki. Koloru dodaje owocowy mus. 

Ciasto latino - przepis

Jak zrobić ciasto latino? Przepis na deser na lato wymaga przygotowania ciasta, kremu i frużeliny. Na początku zaopatrz się w niezbędne składniki, a potem postępuj krok po kroku według sprawdzonej receptury. 

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 6 jaj 
  • 150 g drobnego cukru  
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g mąki tortowej 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na frużelinę: 

  • 150 g wydrylowanych wiśni  
  • 50 g cukru 
  • 10 g skrobi ziemniaczanej  

Składniki na krem: 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany kremówki (30%) 
  • cukier puder (do smaku) 
  • 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) 

 Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto: roztop pokruszoną czekoladę (w rondelku albo w kuchence mikrofalowej). Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym  na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj po kolei żółtka oddzielone od białek. Połącz uzyskaną masę z przestudzoną czekoladą. W osobnym naczyniu połącz produkty sypkie - mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Przesiej je przez sitko do masy i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 blaty. 

Zrób frużelinę: w rondelku zasyp wiśnie cukrem. Podgrzej na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Gdy wiśnie zmiękną, a cukier się rozpuści, zagotuj zawartość rondelka. Przesiej do niej skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia (mieszaj co  pewien czas). 

Czas na przyrządzenie kremu: przełóż do miski mocno schłodzone mascarpone i śmietanę. Ubij na gęsty krem, stopniowo zwiększając obroty miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Jeśli chcesz, możesz ustabilizować krem żelatyną. Rozpuść ją wówczas w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną wmieszaj do kremu. 

Złóż ciasto latino: gotowym kremem przełóż blaty ciasta, otynkuj je z wierzchu i wstaw do lodówki. Gdy wierzchnia warstwa kremu stężeje, rozprowadź na niej frużelinę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kluski po chorzowsku rozpływają się w ustach. Z tym sosem to już poezja smaku

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie

Zupełnie nowy przepis na kotlety. Teraz królują mielone po bałkańsku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | torty | słodycze | wiśnie