Reklama
Reklama

Niezwykle apetyczny deser. Ciasto latino rozkocha w sobie każdego

Nie masz wprawy w pieczeniu tortów, a chcesz samodzielnie przygotować urodzinowy poczęstunek? Ciasto latino na pewno ci się uda i będzie efektownie prezentować się ze świeczkami. Wychodzi leciutkie i pełne przenikających się wzajemnie smaków.

Muzyka czy tańce latynoskie są wyjątkowo gorące i kojarzą się z wakacyjną zabawą. Nic więc dziwnego, że ciasto latino również pasuje na lato i kusi już samym wyglądem. Choć prezentuje się apetycznie, to jego przygotowanie wcale nie sprawi ci trudności.

Prawie jak tort

Delikatne ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady przełożone jest puszystym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. W deserze nie może zabraknąć jeszcze soczystej wiśniowej frużeliny, przełamującej dość klasyczne czekoladowo-śmietankowe połączenie. 

Tradycyjna forma podania wypieku sprawia, że ciasto latino wygląda jak tort i może go zastąpić na wielu uroczystościach. Po przekrojeniu widać piękne warstwy ciemnego blatu i lekkiej pianki. Koloru dodaje owocowy mus. 

Ciasto latino - przepis

Jak zrobić ciasto latino? Przepis na deser na lato wymaga przygotowania ciasta, kremu i frużeliny. Na początku zaopatrz się w niezbędne składniki, a potem postępuj krok po kroku według sprawdzonej receptury. 

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 6 jaj 
  • 150 g drobnego cukru  
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 150 g miękkiego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g mąki tortowej 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na frużelinę: 

  • 150 g wydrylowanych wiśni  
  • 50 g cukru 
  • 10 g skrobi ziemniaczanej  

Składniki na krem: 

  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany kremówki (30%) 
  • cukier puder (do smaku) 
  • 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) 

 Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto: roztop pokruszoną czekoladę (w rondelku albo w kuchence mikrofalowej). Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym  na puch. Nie przerywając ucierania, dodaj po kolei żółtka oddzielone od białek. Połącz uzyskaną masę z przestudzoną czekoladą. W osobnym naczyniu połącz produkty sypkie - mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Przesiej je przez sitko do masy i wymieszaj. Ubij na sztywno pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 blaty. 

Zrób frużelinę: w rondelku zasyp wiśnie cukrem. Podgrzej na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Gdy wiśnie zmiękną, a cukier się rozpuści, zagotuj zawartość rondelka. Przesiej do niej skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia (mieszaj co  pewien czas). 

Czas na przyrządzenie kremu: przełóż do miski mocno schłodzone mascarpone i śmietanę. Ubij na gęsty krem, stopniowo zwiększając obroty miksera. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Jeśli chcesz, możesz ustabilizować krem żelatyną. Rozpuść ją wówczas w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzoną wmieszaj do kremu. 

Złóż ciasto latino: gotowym kremem przełóż blaty ciasta, otynkuj je z wierzchu i wstaw do lodówki. Gdy wierzchnia warstwa kremu stężeje, rozprowadź na niej frużelinę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze | wiśnie