Niezwykle aromatyczne i sycące, po prostu pyszne. Smarowidło kanapkowe jak z Grecji
Lubisz przepisy inspirowane kuchnią śródziemnomorską? W takim razie z pewnością chętnie spróbujesz tego smarowidła kanapkowego. Doskonale sprawdzi się na co dzień, możesz także zaskoczyć nim swoich gości.
To smarowidło kanapkowe inspirowane jest greckim dipem fava, który powstaje ze specjalnego rodzaju fasoli. Z powodzeniem jednak można użyć zamiennie łuskanego grochu, który w smaku stanie się kremowy, gęsty i niezwykle wyrazisty w smaku. Niech cię nie przeraża ilość dodanej oliwy i soku z cytryny. To one właśnie są sekretnym dodatkiem, które sprawią, że oniemiejesz po pierwszym kęsie.
Spróbuj tego smarowidła ze świeżą bagietką czy chlebem, a z pewnością nie będzie to ostatni raz, gdy zaserwujesz je swojej rodzinie.
- 500 g grochu żółtego łuskanego,
- 1 l ciepłej wody,
- 3 czerwone cebule,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 2 cytryn,
- 2 łyżki świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- koperek do posypania,
- czerwona cebula do posypania,
- oliwa do polania.
Groch przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
Cebule i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, czosnek i tymianek. Podsmażaj całość przez kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować.
Dodaj groszek, wymieszaj i zalej całość ciepłą wodą. Dolej pozostałą oliwę z oliwek oraz dopraw mieszankę do smaku solą i pieprzem.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 40-50 minut, do momentu aż groszek zacznie się rozpadać. W trakcie gotowania na bieżąco usuwaj tworzące się szumowiny.
Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z cytryn.
Za pomocą blendera ręcznego lub malaksera zmiksuj wszystko na gładkie puree.
Smarowidło kanapkowe z groszku podawaj polane odrobiną oliwy z oliwek i posypane siekanymi cebulą i koperkiem.
Przechowuj danie w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu tygodnia. Smarowidło możesz też zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Co roku na Wielkanoc robię majonez z przepisu Magdy Gessler. Gęsty, kremowy, o niepowtarzalnym smaku
Czaruje subtelną słodyczą, doskonale prezentuje się na stole. Ciasto miodowe rozpływa się w ustach
Śniadanie po królewsku. Przygotuj jajka z sosem holenderskim