Reklama
Reklama

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Proponujemy klasykę, ale nie do końca - zrób udka z kurczaka inaczej. Brzmi intrygująco? Sprawdź, o co chodzi.

Udka z kurczaka inaczej na obiad sprawdzą się doskonale! Aromatyczne i wilgotne mięso na ryżu gotowanym w bulionie to przepis na udane danie dla całej rodziny. Smaku i koloru całości dodają kawałki czerwonej papryki. 

Udka z kurczaka inaczej - lista składników

  • 8 udek lub pałek z kurczaka, 
  • 350 ml bulionu drobiowego, 
  • 80 g cebuli, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 200 g ryżu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek. 

Udka z kurczaka inaczej - przepis

W dużej misce umieść umytego i osuszonego kurczaka. Dopraw mięso obficie solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. 

W dużym garnku żaroodpornym rozgrzej oliwę i podsmaż udka z kurczaka przez 5-6 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na talerz. 

Do garnka dodaj czosnek i drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli. 

Reklama

Wsyp ryż i zalej go bulionem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia. 

Na górze ryżu porozkładaj równomiernie udka z kurczaka, skórą do dołu. Między mięso powkładaj kawałki czerwonej papryki. 

Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz go przez 35-40 minut, aż ryż będzie dobrze ugotowany. 

Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę i uruchomić funkcję grilla, dzięki czemu całość będzie bardziej chrupiąca z zewnątrz. 

Udka z kurczaka inaczej na obiad podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa

Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku

Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak