Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis
Szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny? Proponujemy klasykę, ale nie do końca - zrób udka z kurczaka inaczej. Brzmi intrygująco? Sprawdź, o co chodzi.
Udka z kurczaka inaczej na obiad sprawdzą się doskonale! Aromatyczne i wilgotne mięso na ryżu gotowanym w bulionie to przepis na udane danie dla całej rodziny. Smaku i koloru całości dodają kawałki czerwonej papryki.
- 8 udek lub pałek z kurczaka,
- 350 ml bulionu drobiowego,
- 80 g cebuli,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g ryżu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżka czosnku granulowanego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
W dużej misce umieść umytego i osuszonego kurczaka. Dopraw mięso obficie solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki.
W dużym garnku żaroodpornym rozgrzej oliwę i podsmaż udka z kurczaka przez 5-6 minut z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na talerz.
Do garnka dodaj czosnek i drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
Wsyp ryż i zalej go bulionem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, a następnie doprowadź do wrzenia.
Na górze ryżu porozkładaj równomiernie udka z kurczaka, skórą do dołu. Między mięso powkładaj kawałki czerwonej papryki.
Przykryj garnek pokrywką i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz go przez 35-40 minut, aż ryż będzie dobrze ugotowany.
Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę i uruchomić funkcję grilla, dzięki czemu całość będzie bardziej chrupiąca z zewnątrz.
Udka z kurczaka inaczej na obiad podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy