Nigdy się nie nudzi, smakuje wszystkim. Sałatka z żółtym serem sprawdzi się na święta
Warstwowa sałatka z żółtym serem, inspirowana klasycznym „śledziem pod pierzynką” to efektowne i sycące danie. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, rodzinnych spotkaniach lub jako przystawka na imprezę. Sprawdź, jak ją przygotować, żeby była harmonijną kompozycją smaków.
To jedna z tych sałatek, która nigdy się nie nudzi. Świetnie wygląda, smakuje jeszcze lepiej. Idealna na nadchodzącą Wielkanoc.
- 4 płaty śledzi marynowanych (najlepiej matiasy),
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 buraki,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- 150 g żółtego sera (np. cheddar lub gouda),
- majonez (ok. 6-8 łyżek),
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Ziemniaki, marchew i buraki ugotuj do miękkości, wystudź i pokrój. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8–10 minut), obierz ze skorupki.
Ziemniaki, marchew, buraki i jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach – najlepiej każdy składnik do osobnej miseczki. Posiekaj też drobno cebulę. Płaty śledzi pokrój w kostkę. Ser za to pokrój na paski lub zetrzyj.
W przezroczystej misce lub salaterce ułóż składniki w kolejności (każdą warstwę delikatnie posól i popieprz do smaku oraz posmaruj cienko majonezem): pokrojone śledzie, cebula, ziemniaki, marchew, buraki i jajka.
Wierzch posyp serem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Wstaw miskę na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Sałatkę z żółtym serem podawaj schłodzoną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej