O kiełbasę na grillu już nikt nie pyta. Wystarczy, że podaję boczek w nietypowej wersji
Sezon grillowy w pełni, każdy dobry przepis zdecydowanie więc się przyda - mój ulubiony to ten na boczek marynowany. Mięso zrobione w ten sposób jest tak smaczne, że nawet nie myślę już o zrobieniu kiełbasy na grilla. Wypróbuj ten pomysł w najbliższy weekend.
Masz dość grillowych klasyków? Tym razem przygotuj coś innego - boczek w niezwykle aromatycznej marynacie.
Kiełbasa od lat króluje na polskich grillach. Nikogo to nie dziwi, ponieważ jest niezwykle prosta w przygotowaniu i aromatyczna, a każdy kęs przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań i ciepłych wakacyjnych wieczorów. Tak naprawdę nie wymaga ona skomplikowanych dodatków - jest pyszna nawet podana jedynie z chlebem i ketchupem.
Warto jednak zauważyć, że grill to nie tylko kiełbasa - opcji do wyboru jest naprawdę wiele i coraz częściej z nich korzystamy. Niektóre propozycje są zdecydowanie z kategorii tych mniej oczywistych, przynajmniej jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu. Na polskim grillu coraz częściej zobaczymy m.in. ryby, różnego rodzaju sery (np. camembert czy halloumi), doprawiane na różne sposoby soczyste warzywa.
Moja ulubiona alternatywa dla kiełbasy to marynowany boczek. To propozycja niezwykle aromatyczna, mięso chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Marynowany boczek na grilla, który przygotowuję, różni się od mięsa, które jadłam u rodziny czy znajomych. Sekretem jest marynata - robotę robi tu m.in. czosnek, miód i papryka w proszku. Mięso jest niezwykle aromatyczne, nie da się poprzestać na jednym kawałeczku. Przekonaj się o tym - przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- boczek,
- olej,
- czosnek,
- miód,
- ketchup,
- papryka wędzona,
- papryka słodka,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Mięso pokrój na cienkie kawałki.
Przygotuj marynatę. Do miski wlej około 70 ml oleju, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 20 ml miodu, 40 g ketchupu. Wsyp szczyptę papryki słodkiej, papryki wędzonej, majeranku. Dopraw jeszcze solą i pieprzem, marynatę wymieszaj.
Mięso natrzyj marynatą, schowaj do lodówki na 3 godziny.
Grilluj równomiernie po obu stronach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Surówka do grillowanych mięs, ryb i lekkich obiadów. Przepis, do którego często się wraca
Królewska ryba najlepsza dla seniorów. Wzmacnia serce, poprawia pamięć i koncentrację
Mieszam prościutki krem i zalewam truskawki. Deser godny królewskiego dworu