Obłędne danie na grilla. Przepis na soczyste szaszłyki z karkówki
Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs na grilla. Z reguły większość z nas decyduje się na pokrojenie go w plastry, zamarynowanie i ugrillowanie jak kotlety. Równie smaczna będzie w formie szaszłyków. Wykorzystaj nasz przepis, dzięki któremu będą soczyste i niezwykle aromatyczne.
Karkówka to mięso polecane na grilla, ponieważ należy do najtłustszych części wieprzowiny. Mimo to można przesuszyć ją podczas obróbki cieplnej, zwłaszcza gdy zostanie podzielona na niewielkie kawałki. Jak przyrządzić prawdziwie aromatyczne i soczyste szaszłyki z karkówki? Odpowiednio wcześnie zamarynuj mięso. Bazą marynaty powinien być dobrej jakości olej. Karkówkę grilluj w towarzystwie tłustego boczku. Nie zapomnij również o porządnej porcji ziół, świetnie sprawdzi się tymianek, rozmaryn, czy majeranek.
Sprawdź także: Jak piec kaszankę na grillu, żeby nie pękała? Zastosuj trik szefa kuchni
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na szaszłyki z karkówki, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dorzucić do nich więcej warzyw. Dobrze sprawdza się cukinia, kawałki czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pieczarki, lub pokrojona kolba kukurydzy.
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 200 g boczku,
- 3-4 cebule.
Składniki marynaty:
- 125 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- kilka ząbków czosnku (do smaku),
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz (do smaku).
Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso i pokrój w kostkę. Umieść w misce wraz z marynatą. Wymieszaj dokładnie - tak, by obtoczyć w marynacie każdy kawałek mięsa. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed dalszą obróbką ogrzej mięso do temperatury pokojowej.
Pokrój cebulę i boczek w plastry - mniej więcej wielkości kostek mięsa. Przygotuj szpikulce lub patyczki do szaszłyków. Nadziej na nie na przemian kawałki mięsa, boczku i cebuli.
Upiecz szaszłyki na rozgrzanym grillu lub nad ogniskiem. Piecz przez około 30-40 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co pewien czas obracając. Szaszłyki z karkówki możesz przygotować także w piekarniku. Wówczas piecz je przez 40-60 minut w temperaturze 180°C. Obracaj co pewien czas.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem
TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie